image

CODA MUSEUM

Tentoon­stellingen

CODA Museum heeft met gemiddeld gemiddeld 12 tentoonstellingen op jaarbasis (17 in 2020) een breed en gevarieerd aanbod voor verschillende doelgroepen en richt zich daarbij op erfgoed, moderne kunst en design, kunstenaarsboeken en het sieraad. Er is aandacht voor lokale kunstenaars en met de Wilhelminaring wordt verbinding gelegd naar kunst in de openbare ruimte. Met ruim 9.000 objecten heeft CODA de grootste museale verzameling mode- en kunstenaarssieraden ter wereld. Vanwege de coronamaatregelen moest CODA Museum twee keer haar deuren sluiten en in die perioden werd onder de noemer Cultuur(t)huis en via social media aandacht besteed aan werken en kunstenaars in de tentoonstellingen en uit de collectie. Een overzicht is opgenomen bij CODA online en in de tijdlijn.

Voor de coronamaatregelen

Tot medio maart genoten bezoekers van het ingetogen, poëtisch en monumentale werk van Beppe Kessler in Een tijd van zien. De tentoonstelling Drag Power belichtte met beeldende kunst, historische objecten, beeldmateriaal en outfits de dragscène. Met Animalia werd aandacht geschonken aan de natuur als inspiratiebron en vertrekpunt voor kunstenaars met werk van Roos Holleman, kunstenaarsduo Idiots en uit de sieradencollectie van CODA. Ook in 2019 gestart zijn Geheimen uit Gelderse bodem, 40 jaar Atalantapers en sieraadtentoonstellingen Handshake 5 en 21 grams. Kort voor de sluiting in maart werd The Future is Female – Love Letters ingericht. Gastcurator Francis Boeske bracht werk van 41 (inter)nationale kunstenaars samen die de bezoeker op een zoektocht stuurde: moet er een uitroep- of vraagteken achter The Future is Female. Twan Janssen voorzag de werken van teksten die breed gewaardeerd werden.

“Heb genoten van de expositie The Future is Female. Wat mij in het bijzonder trof waren de teksten van Twan Janssen. Geweldig!”

Tirzo Martha, winnaar Wilhelminaring 2019, toonde zijn werk in Het huis dat nooit af is; sieraadkunstenaar Ted Noten ontwierp en vervaardigde de bijbehorende ring. Voor zijn werk voor het Sprengenpark werkte Martha samen met inwoners uit Apeldoorn. Bij de tentoonstelling werden filmopnames gemaakt waarin Martha uitleg geeft bij een aantal werken en in gesprek gaat met Adi Martis (kunsthistoricus) en Ted Noten (sieraadmaker).

Nieuwe Verleidingen liet een selectie recente sieraadaanwinsten zien van zowel gevestigde kunstenaars als beginnende makers. De bloemlezing Alles is studie uit het archief van Onno Boekhoudt werd voor de openstelling van 1 juni ingericht. Tot de tweede sluiting in de zomerperiode, waren ook Fervente Verzamelaars en Van Heide en Verre te zien. Met steun van de Rembrandt Vereniging en de Turing Foundation kregen 35 musea de gelegenheid om tentoonstellingen uit eigen collectie te presenteren. CODA realiseerde een presentatie van het houten ADO speelgoed.

“Feest der herkenning! In Fervente Verzamelaars wordt de verzamelwoede van mensen treffend in beeld gebracht.”

Tijdens de coronamaatregelen

Om bezoekers gelegenheid te geven te zien wat vanwege corona achter gesloten deuren verdween, werden Animalia en The Future is Female verlengd tot respectievelijk 30 augustus en 13 september. Fervente Verzamelaars en Van Heide en Verre waren tot de sluiting in november te zien. Fervente Verzamelaars toonde de passie van 15 particuliere verzamelaars. Stadsfotograaf Sven Scholten bracht hen voor de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie in beeld. Van heide en verre besteedde aandacht aan het werk van Meryl Donoghue, Gaby Studer en Couzijn van Leeuwen en legde een verband tussen het werk van deze kunstenaars, de eigen collectie en de verbinding van CODA met de Veluwe. In samenwerking met Papierfabriek De Middelste Molen werd een opstelling gerealiseerd over de geschiedenis van de papierindustrie op de Veluwe.

De iconische sieraden van Dorothea Prühl uit eigen collectie, van verzamelaars en als bruiklenen van musea, werden samengebracht Ornament & Sculptuur dat voor de tweede sluiting maar kort te zien was. Er is daarom besloten een selectie in 2021 nogmaals te tonen. Voor 055: Apeldoorn Art 2020 werden alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om maximaal twee actuele werken (2019/2020) in te zenden. Ruim 70 kunstenaars zonden hun werk(en) in waarmee ze kans maakten op de Van Reekum Cultuurprijs en de publieksprijs. De tentoonstelling is verlengd tot 9 mei 2021.


> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) tentoonstellingen.