image

ONLINE

Educatie & programmering

Met online programmering en lessen bracht CODA 24/7 activiteiten naar huiskamers en klaslokalen. Om deel te kunnen nemen in tijden van sluiting of door beperkende maatregelen bijvoorbeeld, maar zeker ook om na een fysiek bezoek extra geïnspireerd te raken of voor verdere verdieping in wat in CODA ontdekt werd. Op de gebieden leesbevordering, mediawijsheid en 21st century skills bood CODA lesprogramma’s met digitale begeleiding. In relatie tot CKV/Beeldende Vorming werden online pakketten geboden die door docenten konden worden uitgevoerd in de klas. Met interactieve pagina’s op onze website en subsites, downloadversies van educatieve publicaties voor kinderen, DIY-kaarten en tutorials, QR-codes op printmaterialen en de glazen wanden aan de buitenzijde van het CODA gebouw en via social media, CODA Cultuur(t)huis, nieuwsbrieven én persoonlijk contact, bleef het programma van CODA beschikbaar. Onderstaand een aantal highlights van (nieuwe) online activiteiten in coronatijd; voor een overzicht van alle activiteiten, zowel online als fysiek, verwijzen we naar het jaaroverzicht.

Nieuw in coronatijd – online highlights

Bij CODA Afhaalbieb werden 2.110 pakketten opgehaald. In de zomervakantie werden extra leesactiviteiten aangeboden, waaronder Vakantielezen met 560 deelnemers waarbij met een land(spaar)kaart meegedaan werd aan een programma met verschillende leesthema’s, zowel in de bibliotheek als online en thuis. CODA Cultuur(t)huis bood alle ins en outs over online lezen met e-books (56.206 downloads), de digitale jeugdbibliotheek en voorleeshoek, de LuisterBieb-app en met de digitale voorleestas. Ook werd een boekenblog geïntroduceerd met bibliothecaris Loes Kroon. De vele etalages die het gebouw van CODA rijk is, werden gebruikt om miniaturen van tentoonstellingsstukken, foto’s en mini-exposities te plaatsen. Via daarbij geplaatste QR-codes hebben 751 voorbijgangers kunst in de etalage ontdekt. Via social media werden verschillende snippets, rondleidingen en artist talks gedeeld, bijvoorbeeld met beeldend kunstenaar Tirzo Martha (648 views). De challenge sieraden maken in quarantaine was goed voor 24.397 paginaweergaven op de website van CODA, 165 ingezonden sieraden en 4.636 online stemmen voor de publieksprijs.

Vanuit inclusieprogrammering bood CODA onder andere een thuisvariant van Welkom in CODA met een interactieve padlet en werd met 15 deelnemers een online variant gehouden van de Human Library in samenwerking met Europe Direct Apeldoorn. Vanuit CODA ExperienceLab konden bezoekers onder andere meedoen met de online CoderDojo, zich met tutorials voorbereiden op de fysieke Summerschool en deden 26 mensen mee aan de Denim design challenge, waarbij 1.307 online stemmen werden uitgebracht voor de publieksprijs. Ook CODA voor thuis in DIY-vorm (downloads en videotutorials) van zowel museum, archief, bibliotheek als ExperienceLab, werd veelvuldig afgenomen. Zo werd bijvoorbeeld recycling met fashion en (tuin)afval in verschillende vormen 1.508 keer gedownload, bezochten 5.491 mensen de online Tour de Forêt en vonden 1.430 bezoekers de weg naar museumsafari’s voor thuis. Via social media werd aandacht besteed aan de digitale Open Monumentendagen en de Maand van de Geschiedenis. Daarnaast plaatste CODA Archief het hele jaar door historische beelden, verhalen, artikelen en bijzonderheden onder de noemer 100 jaar geleden op de voorpagina. De videoserie Schrijvers over Vrijheid trok 1.252 kijkers.


> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.