image

CODA ARCHIEF

Educatie & programmering

CODA Archief heeft zich vooral online en op de nieuwe, externe locatie van Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch laten zien. Tot medio maart werden vaste elementen in het erfgoedjaarprogramma zoals het Historisch Café en De Verhalentafel georganiseerd door en gehouden in CODA. Presentaties als de Atlas van Apeldoorn en een tentoonstelling in het kader van 75 jaar vrijheid en de bevrijding van Apeldoorn, gingen op de geplande data fysiek niet door. Wel is voor het merendeel van deze plannen een online alternatief ontwikkeld.

Voor de coronamaatregelen

CODA liet in januari en februari Levenslicht zien, het tijdelijke oorlogsmonument van beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde waarin om de paar seconden stenen oplichtten en weer doofden als symbool voor het leven dat in de Tweede Wereldoorlog weggerukt is. De 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – werden verdeeld over de Nederlandse gemeenten waar Joden, Roma en Sinti soms al generaties lang woonden en kregen in de context van de slachtoffers van de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch een bestemming in Apeldoorn en CODA. Deze stenen worden in 2021 gebruikt in de aan te leggen tuin van Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. De Verhalentafel in CODA is de plek om in informele sfeer herinneringen over Apeldoorn op te halen, te delen en vast te leggen. De eerste Verhalentafel van dit jaar had 27 februari plaats in het Dorpshuis in Ugchelen; vanwege de corona­beperkingen was dit tevens de laatste van het jaar. De Verhalentafel is in mei als Facebookgroep gestart. CODA Archief en twee Apeldoornse vestigingen van Jumbo ontwikkelden een plakalbum voor het verzamelen van nostalgische afbeeldingen uit CODA Archief. De actie was een ongekend groot succes en inmiddels is besloten dat er een tweede album komt.

Op 26 januari openden Gerdi Verbeet, voorzitter van het Comité 4/5 mei, met kinderburgemeester Sibel Ozcan en in aanwezigheid van burgemeester Ton Heerts, commissaris van de Koning John Berends en enkele honderden genodigden Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. In de eerste weken kreeg het Herinneringscentrum een gestage stroom bezoekers, maar helaas kon het bezoek van de eerste schoolgroepen vanwege corona niet doorgaan.

Tijdens de coronamaatregelen

De sluiting omvatte een aantal feestdagen, waaronder Koningsdag, Dag van de Arbeid en 4 en 5 mei. Voor deze dagen werden online tentoonstellingen met historisch beeld samengesteld. Op 4 en 5 mei werden beeldverhalen, gemaakt op basis van collectiestukken uit museum en archief, online gedeeld. Voor de online serie Schrijvers over Vrijheid werd een aantal Nederlandse schrijver gevraagd te reflecteren op de betekenis van vrijheid toen en in coronatijd. Ad van Liempt, Peter Brusse, Nanda Roep, Suzanna Jansen, Marjolein Bax, Michel Veering, Martine Letterie, Willem Meiners, Mark Blaisse, Tim Overdiek en Willemijn van Dijk realiseerden een reeks video’s voor het YouTube-kanaal van CODA. Jurryt van de Vooren besteedde aandacht aan sport tijdens de oorlog in Het Apeldoornsche Bosch en schreef daar een artikel over voor dagblad Trouw.

De Apeldoornse stadsdichter Herman Kattemölle en stadsfotograaf Sven Scholten gaven met een gedicht en foto het startsein voor een foto- en dichtwedstrijd die opriep de betekenis van vrijheid te verwoorden of te verbeelden. Herman Kattemölle (stadsdichter Apeldoorn), Hanz Mirck (docent Nederlands, voormalig stadsdichter Apeldoorn) en CODA directeur Carin Reinders kozen per leeftijdscategorie drie gedichten die het gevoel van vrijheid voor hen het best verwoordden. Stadsfotograaf Sven Scholten koos met Jasper van der Graaf (artistiek leider ACEC) en Carin Reinders de drie winnende foto’s. Voor de periode van Hemelvaart tot en met Pinksteren werd De paden op, de lanen in samengesteld; een set wandel- en fietsroutes op basis van historische kaarten uit CODA Archief. Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch opende op 1 juni weer voor bezoek op afspraak. Tijdens de lockdown in november is het Herinneringscentrum twee weken dicht geweest, waarna bezoek op afspraak weer mogelijk was. Vanaf half december heeft het Herinneringscentrum opnieuw haar deuren moeten sluiten. De viering van 75 jaar vrijheid en de bevrijding van Apeldoorn zou in april starten met een erfgoedfestival en een buitententoonstelling. De planning werd vanwege corona gewijzigd, maar Het Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid kon op 1 juli geopend worden. Op 50 locaties in de binnenstad is de bevrijding van Apeldoorn in beeld gebracht met foto's uit CODA Archief. Het Buitenmuseum is een initiatief van ACEC, CODA, GIGANT, ondernemers en Centrummanagement Apeldoorn en was tot en met de herfstvakantie te zien.


> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.