image

CODA MUSEUM

Buiten­programmering

Een aantal projecten dat vanuit buitenprogrammering werd gestart, heeft door corona vertraging opgelopen, is verlengd of heeft een digitale variant gekregen.

Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid & Canadian Walk

Op 17 april 2020 was het precies 75 jaar geleden dat Apeldoorn door de Canadezen bevrijd werd. In de tentoonstelling Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid kon iedereen de bijzondere verhalen die verbonden zijn aan de bevrijding van Apeldoorn ontdekken. De opening stond eerder gepland, maar corona en overleg met collega-cultuurinstellingen, centrummanagement, ondernemers en Apeldoorn Marketing zorgden voor een aanpassing. Voor de opening is online met presentaties, verhalen en beelden verteld over de bevrijding van Apeldoorn. In het kader van 4 en 5 mei werd een aantal auteurs uitgenodigd een video op te nemen over de betekenis van vrijheid; CODA directeur Carin Reinders introduceerde de reeks. Het Buitenmuseum was van 1 juli tot en met 25 oktober te zien. Op basis van beelden uit CODA Archief is de Canadian Walk samengesteld die, met audiotourapp, 7 juni gelanceerd werd. Deze audiotour leidt langs 26 maple leaf tegeltjes in Apeldoorn die verbonden zijn aan persoonlijke verhalen en zo een stuk Apeldoornse geschiedenis belichten. De tour neemt je mee naar Canada, de stranden van Normandië en Apeldoorn in de Bevrijdingsdagen. De Canadian Walk is een project vanuit onder andere Apeldoorn Marketing.

Walk by museum in de etalage & Tour de Forêt

Daarnaast richtte CODA Cultuurpitstop binnenstebuiten in; een walk by museum in het glazen deel van CODA Museum en CODA Café. In de eerste editie werden 10 kunstwerken, voorzien van QR-codes, getoond. Via deze codes werd informatie gegeven over het werk, de tentoonstelling, de collectie of on- en offline activiteiten. De Klup Apeldoorn en Royal Talens stimuleerden mensen met een verstandelijke beperking om kunst te maken. De resultaten van de bijbehorende online wedstrijd ‘Thuis zitten is een kunst’ werden in de tweede editie gepresenteerd. De derde editie werd tijdens de tweede sluiting gevuld met de vazen en objecten van Angeline van Achterberg (1949-2020). Haar werk werd ook wel omschreven als trompe-l’oeils: op het eerste gezicht lijken ze van keramiek, maar til je ze op, dan ontdek je het materiaal: papier. Vanwege de tentoonstellingen CODA Paper Art en Keramiek Triënnale liet zij haar indrukwekkende collectie na aan CODA.

Van de meivakantie tot en met het najaar werd Tour de Forêt aangeboden: een interactieve wandel- en fietsroute op de Veluwe met een kidstour, fotografieopdrachten en DIY met QR-codes. De route werd georganiseerd in samenwerking met Staatsbosbeheer en was zowel bij CODA, online als via 150 vakantieparken, hotels en campings beschikbaar. Aansluitend werden fotografiefietstochten en maakactiviteiten georganiseerd, zowel in CODA gekoppeld aan tentoonstellingen Animalia en Van heide en verre als ook op locatie en online.


> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.