image

INCLUSIE

Programmering

In 2020 hadden 37 activiteiten plaats waaraan ruim 550 mensen (online) hebben deelgenomen. Er waren rondleidingen Onvergetelijk CODA, Welkom in CODA, Onzichtbaar zichtbaar en Heuglijk ontspannen voor respectievelijk mensen met dementie, nieuwkomers, blinde en slechtziende mensen en voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Met deze (online) rondleidingen wordt een onmisbare bijdrage geleverd om kunst en cultuur te ervaren en om ervaringen te delen. Aansluitend werden voor specifieke doelgroepen bijeenkomsten georganiseerd bij Het Geheugenkabinet en tijdens het Dyslexiecafé. Naast fysieke activiteiten in CODA werden in verband met corona ook nieuwe programma’s ontwikkeld, zoals een online editie van Human Library.

Voor de coronamaatregelen

Tijdens de rondleidingen Onvergetelijk CODA, Onzichtbaar zichtbaar, Welkom in CODA en Heugelijk ontspannen werd stilgestaan bij tentoonstellingen die op dat moment in CODA Museum te zien waren. Elke rondleiding is met zorg afgestemd op de doelgroep: zo staat bij Onzichtbaar zichtbaar het ervaren van kunst via zintuigen centraal en gaat het bij Welkom in CODA om taalontwikkeling. Alle rondleidingen hadden onder begeleiding van een CODA-docent of speciaal opgeleide vrijwilliger in kleine groepjes plaats.

“Geweldig om in deze moeilijke tijd nieuwe input te krijgen! Dankzij deze activiteit genoten bewoners weer van dingen die niet standaard waren.”

Tijdens coronamaatregelen

Ook andere programma’s werden omgezet in online varianten, zoals Welkom in CODA – in huis en de Human Library Online. Tijdens deze editie van Human Library zijn bezoekers online in gesprek gegaan met mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met vooroordelen op basis van geaardheid, levensvisie en/of beperking. Voor mensen met een visuele beperking werd gestart met het maken van reliëfafbeeldingen van kunstwerken. Nieuwkomers (NT1 en NT2) konden vanaf april meedoen aan Welkom in CODA – in huis waarbij ze online vragen en opdrachten over kunstwerken konden maken waarbij ze op een interactieve manier de taal konden oefenen.


> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.