Het jaar 2024 was in meerdere opzichten een succesvol jaar. De bezoekerscijfers stegen en met betrekking tot onze kerntaak educatie zien we, net als vorig jaar, een forse stijging en de deelname aan evenementen en activiteiten blijft groeien. Dat geldt voor alle onderdelen van CODA. CODA Museum noteerde wederom weer ruim 100.000 bezoekers en – tegen de landelijke trend in – zien we voor en in CODA Bibliotheek een stijging van het aantal leden. Ook digitaal overtroffen we het voorafgaande jaar met betrekking tot websitebezoeken en het aantal deelnemers aan online activiteiten. Belangrijk kader voor en uitgangspunt van het beleid in 2024 was de cultuur- en erfgoednota 2021-2024 met de titel Apeldoorns Karakter! De bijbehorende resultaatafspraken zijn ook in 2024 ruimschoots gehaald. Voor de beleidsperiode vanaf 2025 is een nieuwe cultuurnota geformuleerd en heeft CODA – in lijn met deze gemeentelijke nota – gewerkt aan de formulering en vaststelling van de nieuwe Koers van CODA en de bijbehorende resultaatafspraken.
De feestweek na de complete herinrichting van CODA Centrale Bibliotheek leverde veel positieve reacties op en daar worden we uiteraard heel blij van. Het Ontwikkelplein (de nieuwe ruimte van het TaalDigiHuis), de daktuin, het amfitheater in het souterrain van de bibliotheek, het gloednieuwe Erfgoedhuis en de hotspots vormgegeven door kunstenaars uit Apeldoorn en Gelderland kregen eveneens veel positieve respons. In samenwerking met Stichting Röntgen Apeldoorn werd er bovendien een nieuw, interactief Röntgenpaviljoen geopend op de eerste verdieping van de bibliotheek. Voor het amfitheater in het souterrain werd het educatieve programma De Cirkel ontwikkeld. Dit programma wordt ingezet in het kader van 80 jaar vrijheid, dat we in Nederland vieren in 2025. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend en zeker in de complexe wereld van dit moment is het belangrijk de voortekenen van discriminatie en uitsluiting te herkennen en te bespreken. Onze partnerschappen hebben we ook in 2024 verder uitgebreid, onder andere met Stimenz waarmee we ouderencafés organiseren. We zijn in 2024 ook gestart met een aantal nieuwe activiteiten zoals CODA Talks; een programma waarin maatschappelijke thema’s, kunst, wetenschap en techniek samenkomen. Voor jongeren werd CODA Studio gerealiseerd; een mediamaakplaats naast en bij de Makerspace van CODA ExperienceLab.
In het gloednieuwe Erfgoedhuis organiseren we jaarlijks ook een aantal historische tentoonstellingen en prestaties. Dat blijven we ook op locatie doen met Het grote verhaal van Apeldoorn en de Atlas van Apeldoorn. Daarnaast is er, in samenwerking met de gemeente, een nieuwe expositieruimte gerealiseerd in het gerestaureerde Theehuis in Park Berg en Bos. Met Kiwanis Apeldoorn realiseerde we – in het kader van Het grote verhaal van Apeldoorn – een nieuw kwartetspel: Het grote kwartet van Apeldoorn. Eveneens verbonden aan Het grote verhaal van Apeldoorn is het memoryspel dat CODA met Albert Heijn Sprengenpark en Boomerang in 2024 realiseerde. De fiets- en erfgoedroute Rondje Erfgoed werd in 2024 gemaakt met vijf gemeentes en veertien erfgoedinstellingen in de Gelderse Stedendriehoek en is dusdanig populair dat er in 2025 een vervolg en toevoeging gerealiseerd wordt. Er werden tot op heden meer dan 1500 boekjes verkocht en er kan een gigantisch (landelijk) online gebruik genoteerd worden. In 2024 werd ook het 100ste Historisch Café gehouden dat altijd in nauwe samenwerking met het Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) geprogrammeerd en georganiseerd wordt.
“Belangrijk kader voor en uitgangspunt van het beleid in 2024 was de cultuur- en erfgoednota 2021-2024 met de titel Apeldoorns Karakter! Voor de beleidsperiode vanaf 2025 is een nieuwe cultuurnota geformuleerd en heeft CODA – in lijn met deze gemeentelijke nota – gewerkt aan de formulering en vaststelling van de nieuwe Koers van CODA en de bijbehorende resultaatafspraken.”
In CODA Museum was vooral de familietentoonstelling Travelling Bricks met meer dan 120 LEGO-modellen in 60 scenes erg populair, evenals de tentoonstellingen Craft! Now, Breekbaar, Bouwen aan een nieuwe wereld en de vaste collectiepresentatie op De Verdieping die altijd gratis toegankelijk is. Daarnaast werd in 2024 het werk van Henk Visch getoond in het kader van het winnen van de Wilhelminaring, oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst en werd 055: Apeldoorn Art geopend. Al met al een mooi jaar met een enorm bereik en veel publieksbelangstelling. In CODA ExperienceLab werden exposities gehouden over biodiversiteit, [Af]breekbaar, en Still Life toonde de nieuwe collectie van Evert Nijland die ontstaan is vanuit een residentie in het ExperienceLab. De Zero Waste Week was ook in 2024 erg populair en we realiseerden meerdere edities van de populaire kledingruilmarkten. Op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) hebben we mooie activiteitenprogramma’s georganiseerd, onder meer bij Internationale Vrouwendag, de Queer Geschiedenismaand, Orange the World en Keti Koti, uiteraard in co-creatie en met een goed aantal lokale partners. De tentoonstelling World Unseen in CODA Centrale Bibliotheek trok ruim 34.000 bezoekers en we zijn Canon en het Oogfonds erg dankbaar voor de zeer waardevolle samenwerking die – met reliëfprints en brailleborden – vervolg gekregen heeft in de tentoonstelling Between These Folded Walls, Utopia (februari t/m mei 2025). Met Canon zijn we in gesprek over het huren van een reliëfprinter, zodat we deze borden in huis kunnen realiseren en we mensen met een visuele beperking kunnen blijven laten ‘zien’ wat er op zaal getoond wordt. Met de gemeente Apeldoorn werkten we samen aan de expositie Samen sterker in CODA Centrale Bibliotheek en daar hebben we ook de fototentoonstelling voorbereid voor de 50ste jubileumeditie van de Apeldoornse Midwintermarathon. Hoogtepunt van de zakelijke verhuur in 2024 was zonder twijfel de opnamen van het populaire televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch dat een mooie aanloop en een behoorlijk aantal bezoekers noteerde. Kortom, een mooi en waardevol jaar met interessante programma’s waaraan gewerkt is door de 127 medewerkers en 358 vrijwilligers die dagelijks hun beste beentje voorzetten om met onze gasten en bezoekers de wereld mooier, menselijker en overzichtelijker te maken. Namens allen bieden wij met gepaste trots ons overzicht van het jaar 2024 aan. Je leest en ziet de belangrijkste activiteiten van ons cultuurhuis. De getallen spreken voor zich, de betekenis en de meerwaarde zitten voor ons in de werkwoorden: verbinden, verrijken en verrassen. Namens alle medewerkers en MT van CODA, Carin E.M. Reinders, directeur-bestuurder