De bezoekersaantallen van 2023 lijken voor het eerst weer op de participatiecijfers van vóór de coronapandemie. En dat is heel fijn. Op een aantal onderdelen is er sprake van een verdubbeling en daar worden we natuurlijk heel blij van. Zonder bezoekers en deelnemers is het CODA huis immers zonder betekenis. De herinrichting van CODA Centrale Bibliotheek is het grootste en meest omvangrijke project van 2023. Logistiek niet eenvoudig omdat we vanuit het publieksbelang niet wilden sluiten. Service en bereikbaarheid hebben we hoog in het vaandel en dus moesten we bezien hoe we én konden verbouwen én open konden blijven voor bezoekers. Dat is natuurlijk niet helemaal zonder overlast voor bezoekers gelukt.
Kijkend naar onze educatieresultaten – de optelsom van leesbevordering, basisvaardigheden, inclusieprogramma’s en programmering voor museum, bibliotheek, archief en ExperienceLab – dan zien we een forse stijging. Ook onze online activiteiten zoals podcasts, shortdocu’s, digitale talks en audiotours trokken veel deelnemers. Voor de bibliotheek en het Taalhuis was 2023 ook het jaar van de certificering en die hebben we met mooie rapportcijfers afgerond. Het Taalhuis heet vanaf nu TaalDigihuis en vele vrijwilligers ondersteunen het belangrijke werk dat we doen. We vinden het heel bijzonder dat er zoveel mensen bereid zijn andere mensen te helpen met het opdoen van kennis en vaardigheden. CODA heeft ruim 300 vrijwilligers en sommigen zijn dat al decennialang. Dat stemt ons uiteraard heel dankbaar. Een recordaantal kinderen (3.050 leerlingen in het basisonderwijs) deed in 2023 mee aan de Kinderjury; de prijsvraag voor het winnende jeugdboek van het jaar. Voor de wat oudere jeugd hebben we de Vrijheidsdagen met colleges. Ook de lessen omtrent burgerschap werden goed bezocht.
“We kijken terug op een rijk gevuld jaar en zijn blij en dankbaar dat we zoveel mensen hebben mogen ontvangen. Verrijken, verrassen en verbinden blijven de drie werkwoorden die we als leidraad hebben en houden.”
In CODA Centrale Bibliotheek wordt ook het gloednieuwe Erfgoedhuis gerealiseerd. De geschiedenis van Apeldoorn is vooral de geschiedenis van de mensen die hier wonen of gewoond hebben en daarom is de combinatie met de voor iedereen gratis toegankelijke bibliotheek ook de meest voor de hand liggende locatie. Behalve fysieke bezoeken besteden we ook digitaal aandacht aan de geschiedenis van Apeldoorn en de regio met websites als het Geheugen van Apeldoorn, Apeldoorn en de Oorlog. Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, Gedenkstenen Joods Apeldoorn, Het grote verhaal van Apeldoorn en Beladen geschiedenis Apeldoorn (Licht op de Schaduwkant).
De Atlas van Apeldoorn had in 2023 een uitgebreid programma rond het honderdjarig bestaan van Radio Kootwijk. De gratis te bezoeken Verdieping toont een bloemlezing uit de eigen collectie met elk jaar een nieuwe selectie objecten. Van de Spartafiets en het ADO speelgoed tot de linosneden van Cees Andriessen en de sieraadontwerpen van Coco Chanel; het is er allemaal. Bijna 25.000 mensen bezochten in 2023 deze collectiepresentatie.
In CODA Museum was de publiekslieveling CODA Paper Art weer te zien, met daarbij uiteraard een prachtig pakket aan activiteiten zoals de fiets- en wandelroute Tour de Papier die CODA realiseert in samenwerking met Apeldoorn Partners, Visit Veluw en Papierfabriek de Middelstel Molen. Toeristen op de Veluwe waarderen deze programma’s zeer. De rode draad in onze museumprogrammering is de combinatie van ambacht en innovatie en het afgelopen jaar was dat letterlijk een tentoonstelling over 50 jaar computerkunst (Behind the screens). In Craft! Now kwamen ambacht en innovatie samen en ook de landelijke pers wist deze inspirerende en kleurrijke tentoonstelling te vinden. Ook besteedden we in 2023 aandacht aan jonge, beginnende kunstenaars zoals Vytautas Kumža, Saïd Kinos en Mette Sterre. In de tentoonstelling Soulmates lieten we werken zien van Lucy Sarneel en Jelle Kampen, wiens werk nu ook deel uitmaakt van de collectie CODA.
CODA ExperienceLab heeft het afgelopen jaar ook vele bijzondere projecten gerealiseerd. Exposities over coderen, repareren en borduren bijvoorbeeld en er werden residenties gefaciliteerd om kunstenaars uit binnen- en buitenland bij ons te laten werken. En dat is niet alleen prettig voor de kunstenaars die deelnemen aan het residentieprogramma maar ook voor het publiek een goede en mooie gelegenheid om - letterlijk - heel dichtbij komen. In 2023 waren Saskia Freeke, Mingus Janssen, Sun Lee, Ralf Jacobs en het Argentijnse sieradencollectie Tota Reciclados te gast en namen ruim 10.000 bezoekers deel aan de activiteiten die aangeboden werden in de context van deze residenties. Ook de bijna 2.000 bezoekers die meebouwden tijdens CODA Paper Art aan de kartonnen stad Kartopia zijn het vermelden waard, evenals de CODA Daktuin die in 2023 ingericht werd en die in het voorjaar van 2024 geopend zal worden. Met die opening is er toch weer een stukje versteende binnenstad groen geworden.
We kijken terug op een rijk gevuld jaar en zijn blij en dankbaar dat we zoveel mensen hebben mogen ontvangen en er zoveel mensen deelgenomen hebben aan activiteiten en programmaonderdelen. Verrijken, verrassen en verbinden blijven de drie werkwoorden die we als leidraad hebben en houden. Ook in 2024. En we hopen en verwachten dat wij elkaar ook in dit jaar zullen ontmoeten.
Namens alle medewerkers en MT van CODA,
Carin E.M. Reinders, directeur-bestuurder