Programmering
Zoveel mogelijk mensen de ruimte bieden om onze collectie en tentoonstellingen te ontdekken, juist wanneer dat niet vanzelfsprekend is. Dat is het doel van het inclusieprogramma. Het omvat activiteiten op maat, zowel ingebed in ons reguliere programma als specifiek voor groepen van woonzorgcentra of andere instellingen/organisaties. Er worden speciaal getrainde rondleiders ingezet. Zo bereikten we met het programma Onvergetelijk CODA, voor mensen met dementie en hun naasten, in het afgelopen jaar 237 bezoekers (vijf rondleidingen). Het grootste deel kwam naar CODA Museum via een zorginstelling. Met twee instellingen werken via een jaarabonnement structureel samen. Voor 2023 zijn overeenkomsten met nieuwe partners in de zorgsector in de maak.
In 2022 verzorgden we ook activiteiten op locatie, zoals De koffer van ….CODA, waarmee we bij het Geheugensteunpunt Apeldoorn te gast waren. Dit is een variant op het maandelijkse Geheugenkabinet in CODA Bibliotheek. Aan de hand van herkenbare, ‘echt Apeldoornse’ onderwerpen werden de zintuigen van de 18 deelnemers op een ontspannen manier geprikkeld. In Villa Marianna verrasten we bewoners met het Nationale Voorleesverhaal in het kader van de landelijke Ouderendag.
De maandelijkse prikkelarme openstelling van CODA Museum is bedoeld voor mensen met een prikkelgevoeligheid door bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel, autisme, ziekte of HSP. Dit programma kreeg in 2022 een speciale editie voor deelnemers van het Wende Autismecafé in Apeldoorn.
Aan de hand van ervaringen van bezoekers passen we de programma’s voortdurend aan. Zo wordt de maandelijkse prikkelarme openstelling in CODA Museum in 2023 van de donderdagavond naar de maandagochtend verplaatst.
“Heel erg bedankt voor het mogelijk maken van een [prikkelarme, red.] rondleiding voor Wende. Het was echt perfect hoe de rondleiding was opgebouwd. We kijken terug op een supermooie avond.”
– Lianne, vrijwilliger bij het Wende Autismecafé over het bezoek aan CODA Museum
Wat de wisselwerking tussen de pijlers binnen CODA – in dit geval CODA Museum en CODA Taalhuis – oplevert laat ook het programma Welkom in CODA zien, waarbij nieuwkomers de Nederlandse taal oefenen aan de hand van een rondleiding in een tentoonstelling.
In 2022 waren er weer twee live edities van de Living Library, in de zomer en in het najaar. Deze laatste, de zevende editie van de Living Library Apeldoorn, was de best bezochte tot nu toe. Voor de opening stond er al een rij bezoekers te wachten om een ‘levend boek’ te lenen. Mede dankzij het enthousiaste team van (jonge) vrijwilligers zijn 53 leners met een boek in gesprek gegaan. Bezoekers beoordeelden hun ervaring gemiddeld met een 8,8. De ‘levende boeken’, mensen die veel te maken hebben met vooroordelen, waren dit keer onder anderen een laaggeletterde, een vrouw van kleur, een non-binair persoon en een donorkind met twee moeders.
“Openhartig gesprek, ik heb alle vragen kunnen stellen en mooie inzichten gekregen.”
– Bezoekers over de Living Library
Samenwerkingspartners
- Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe
- Erfgoed Gelderland
- Stiching NAH Gelderland
- In Cultuur Oost
- Geheugensteunpunt
- Stimenz
- Mee Veluwe
- Gigant
- De Kap
- COA
- Onbeperkt Genieten
- Visio
- Living Library
- Theater Toko
> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.