Educatie & programmering
Met online programmering bracht CODA 24/7 activiteiten naar huiskamers en klaslokalen. Zodat mensen konden deelnemen buiten openingstijden (of in tijden van beperkende maatregelen), maar zeker ook om hen na een fysiek bezoek extra te inspireren, of voor verdere verdieping. Onderstaand een aantal hoogtepunten van online activiteiten. Voor een overzicht van alle activiteiten, zowel online als fysiek, verwijzen we naar het jaaroverzicht.
“Deze online challenge was de perfecte kans om bezig te zijn met materialen en spullen waarvan je er meer hebt dan nodig. Ik krijg zin om nu weer meer te gaan creëren.”
– deelnemer challenge Paper Tales
Online highlights
Drie ontwerpwedstrijden/challenges waren goed voor honderden deelnemers en meer dan 3000 online stemmers voor de te vergeven publieksprijzen. Thuis of in de natuur gemaakte sieraden, 3D-ontwerpen en foto’s werden vervolgens getoond op locaties in CODA. Cultuur(t)huis bood e-books, online luisterboeken, een boekenblog, verschillende wandelroutes als Tour de Tepe en Tour de Papier en een ruime serie shortdocu’s met kunstenaars. Tijdens vakantieperiodes werden er leesprogramma’s voor thuis, online en in de bibliotheek georganiseerd als Vakantielezen en de Biebboys Zomerchallenge. Op social media werd met regelmaat beeld- en videomateriaal uit CODA Beeldbank gedeeld, waaronder content gerelateerd aan Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch en het op 23 oktober groots gelanceerde Het grote verhaal van Apeldoorn.
Een bijzonder digitaal voorbeeld was ook de 3D-reconstructie van de Grote Kerk in Apeldoorn, het eerste digitale object in de CODA collectie. Tijdens de oorspronkelijke looptijd van de Poëzieweek – deze werd verzet vanwege de sluiting – deelde CODA op YouTube een voordracht van dichters in de regio. Lokale dichters Sofie Riezebos, Herman Kattemölle en Hanz Mirck lieten zich speciaal voor de Poëzieweek 2022 inspireren door de kunstwerken van Nazif Lopulissa. De landelijke bekende cultuurvloggers van Shotofculture maakten vlogs in de collectiepresentatie van CODA en bij tentoonstellingen Corporate Offsite Dwelling A en Mirages met werk van Lieven Hendriks. Er werden drie podcasts gelanceerd: bij tentoonstelling De Verftoets, Inside the outside en bij het programma DigiVitaler. CODA ExperienceLab lanceerde een online Starterskit voor bibliotheken waarin zij alle tips en tricks deelden om ook een biodesignlab voor bezoekers op te zetten of om programma te bieden in lijn met duurzaamheid en recycling.
Fiets- en wandelroute Tour de Tepe bood een uitgebreid online te downloaden programma voor thuis en in de natuur, waaronder een tocht langs 20 punten op de Veluwe en rond Apeldoorn waar natuurfotograaf Richard Tepe graag fotografeerde. De fysieke variant was onder andere beschikbaar bij CODA en 150 vakantieparken, hotels en campings.
“Goed voor de benen! Als de zon schijnt stap ik graag op fiets met een vriendin, mijn gezin of lekker alleen. CODA heeft hier een mooie fietstocht voor samengesteld in de natuur op de Veluwe en over fotografie onderweg.
– Hoteleigenaresse uit de regio en deelnemer Tour de Tepe
Inside the outside online en thuis
Bezoekers namen deel aan een natuurfotochallenge en luisterden naar een podcast met fotograaf Ellen Kooi. De educatie-uitgave Camera natura werd zowel thuis online, als fysiek in CODA ontdekt, evenals fiets- en wandelroute Tour de Tepe. Onderweg, thuis en online scanden deelnemers QR-codes die toegang gaven tot downloads met creatieve experimenten of tot meer informatie over (historische) punten langs de route.
> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.