Educatie & programmering
In de eerste periode na de coronabeperkingen is vooral gewerkt aan het in ere herstellen van beproefde concepten zoals de Maakmiddagen van CODA Junior en de Familiedagen. De tentoonstellingsprogrammering kwam weer op gang met artist talks en workshops van kunstenaars (onder wie Arno Kramer) en creatieve professionals. In mei was CODA een van de organisatoren van het nieuwe Maaiveld Festival in Apeldoorn, dat 6000 bezoekers trok. Experimenten volgden met yoga in het museum, een fotochallenge en later in het jaar met het geheel nieuwe avondconcept Nachtkwartier (een kleine 300 bezoekers). We trokken nieuw publiek met digitale programma's, zoals de podcast bij Inside the outside – pioniers in fotografie en YouTube-video's bij tentoonstellingen en andere speciale momenten. Tegelijkertijd hielden we ook bestaand publiek betrokken, met bijvoorbeeld de inmiddels vertrouwde CODA fietstour, dit jaar de Tour de Tepe, gelinkt aan de grote zomertentoonstelling Inside the outside en met bijna 7700 deelnemers een groot succes. We werkten samen met Erfgoed Gelderland, Rijnbrink, het Apeldoornse Cultuurkwartier, Apeldoorn Photo, Jong VNK, EPA de gemeente Apeldoorn en meer partners.
Na de opheffing van de beperkingen in verband met corona zijn al dan niet nieuwe museumconcepten verder verankerd in de programmering. Het museum biedt een dankbaar podium aan experiment en verbindingen met andere partijen, aansluitend op thema’s en inhoud van de tentoonstellingen. We presenteerden een museumperformance, lieten kunstenaars op zaal hun werk toelichten tijdens artist talks, organiseerden bijeenkomsten met onder meer Apeldoorn Photo en Jong VNK (jonge kunsthistorici) en daagden het publiek uit met een fotochallenge, inhakend op de tentoonstelling Inside the outside – pioniers in fotografie. Met in totaal bijna 500 bezoekers een veelbelovende aanzet voor meer museale programmalijnen, gericht op experiment en nieuwe doelgroepen.
Het eerste Maaiveld Festival verbond eind mei genres en generaties, met optredens en activiteiten voor alle leeftijden, op pleinen en in bijzondere gebouwen. Muziek was de rode draad, die werd verknoopt met andere kunstdisciplines, door zowel professionele artiesten als lokale talenten. Poëzie, beeldende kunst, dans, acrobatiek, theater, pop en klassieke muziek vloeiden in elkaar over, met alle prikkelende ontmoetingen van dien. Nieuwe ervaringen bieden is de ambitie van de vijf culturele basisinstellingen in Apeldoorn die voor Maaiveld Festival (blijven) samenwerken.
Een wisselwerking tussen kunst en muziek bracht in het voorjaar de eveneens nieuwe concertreeks CODA Classique. Solisten en ensembles presenteerden zich in de maanden maart, april, mei en juni in CODA Museum. Ze lieten verrassende verbindingen ontstaan tussen beeldende kunst, muziek en de zintuigen. Te gast waren Vincent Lesage en Cathelijne Maat, het Hildebrand Trio, het Matangi Quartet met Carel Kraayenhof en Maria Petkova.
In november introduceerde CODA met Nachtkwartier alweer een gloednieuw concept, in samenwerking met GIGANT en Orpheus. Een programma aansluitend op de opening van de tentoonstelling Van een wonderschone frivoliteit, waarin Bas Kosters een selectie sieraden presenteerde. Bas Kosters verzorgde met een diverse groep modellen de performance My Paper Crown. Zangeres MEROL trad live op, waardoor het museum in een poppodium veranderde. Timo Hoogland deed daar nog een schepje bovenop met een live coding performance en de podcastmakers Tom Hofland (ook bekend als schrijver) en Pascal van der Hulst namen het publiek mee in hun intrigerende podcast Er is iets vreemds gebeurd. Een kleine 300 bezoekers maakten deze naar meer smakende primeur mee.
Onderwijs
Vanaf het voorjaar kwamen de eerste groepen van het primair en voortgezet onderwijs weer naar het museum. We ontvingen 330 leerlingen uit het primair onderwijs, 662 uit het voortgezet onderwijs en 50 mbo-studenten.
Het educatie-aanbod bij de tentoonstellingen stimuleerde naast kunst kijken en ervaren ook het gesprek over kunst. Dit aanbod werd in het museum én online ingezet voor zowel het onderwijs als andere bezoekers. Het is ook na afloop van de tentoonstellingen online blijvend beschikbaar. De tekenkunst van Arno Kramer (In Time), de zomertentoonstelling Inside the outside en Van een wonderschone frivoliteit met de keuze van Bas Kosters vormden een dankbare bron voor zowel interactieve rondleidingen door CODA docenten als maak-activiteiten in CODA Atelier.
De relatie tussen mens en natuur stond centraal in een educatief programma bij de tentoonstelling Inside the outside-pioniers in fotografie, onder de titel Camera Natura – in gesprek over fotografie, natuur en kunst. Vervat in een boekje bood het informatie over het werk van fotograaf Richard Tepe en zijn hedendaagse ‘navolgers’, in combinatie met stellingen en dilemma’s. De uitgave bood stof voor gesprek, voor zowel het publiek als in het onderwijs. Van de fysieke uitgave zijn 2550 exemplaren afgenomen. Hoe kijk jij naar de natuur? was de titel van het programma voor het primair onderwijs (250 leerlingen uit groep 6-8) en 500 leerlingen uit het voortgezet onderwijs gingen in gesprek over fotografie, natuur en kunst.
Het educatie- en publieksboekje De lucht spiegelt nodigde uit om vanuit verschillende perspectieven naar het werk van kunstenaar Lieven Hendriks (tentoonstelling Mirages) te kijken (750 exemplaren afgenomen). Voor het voortgezet onderwijs waren er interactieve rondleidingen met onze CODA Docenten. Bovendien werden zo’n 40 kunstbingo-kaarten uitgegeven aan families (met kinderen vanaf 7 jaar). Het educatieve programma Dress-up please! bij de tentoonstelling Van een wonderschone frivoliteit/De keuze van Bas Kosters sloeg een brug met de vaste collectiepresentatie op De Verdieping. In totaal gingen 484 leerlingen uit primair en voortgezet onderwijs op onderzoek naar kunstobjecten aan de hand van criteria van Bas Kosters zelf: is het ‘authentiek, draagbaar, frivool?
Op aanvraag van Cultuurmenu Apeldoorn boden we een creatieve workshop op locatie, speciaal ontwikkeld voor het jaarlijkse Diamantfeest bij basisschool De Diamant. Onder begeleiding van twee CODA docenten gingen 75 kinderen plus leerkrachten en ouders aan de slag onder het motto CODA brengt de kunst naar je toe.’ Ook werden de woensdagse Maakmiddagen in CODA Junior (met succes) gepromoot.
> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.