Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
Het Herinneringscentrum is een permanente plek waar schoolgroepen en reguliere bezoekers kennisnemen van de geschiedenis en ontruiming (in januari 1943) van de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. Sinds het Herinneringscentrum na 24 februari weer zonder beperkingen was geopend, kwamen de klassenbezoeken langzaam maar zeker op gang. In totaal bezochten 1592 mensen het Herinneringscentrum, van wie ruim de helft (883) met een klassenbezoek.
De lesprogramma’s die al sinds de opening in 2020 klaarlagen maar door de coronamaatregelen niet konden worden uitgevoerd, zijn in 2022 eindelijk in de praktijk ingezet. Met succes, want schoolklassen uit primair en voortgezet onderwijs en mbo waren onder de indruk van de verhalen die ze leren kennen. Door de bezoeken goed te evalueren hebben we bovendien nog verbeteringen kunnen aanbrengen. Dit jaar zijn ook de eerste proeven gedaan met het aanbieden van tablets, met daarop het educatieve programma Hanna’s reis voor basisscholen.
De museumdocenten en rondleiders van het Herinneringscentrum hebben een opleiding gehad in de I Ask-methode die door het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam is ontwikkeld. Het eerste deel van deze cursus werd al begin 2020 gevolgd; dit jaar hebben de docenten en rondleiders deze zeer nuttige cursus kunnen afronden. CODA en het Herinneringscentrum nemen samen deel in het provinciale project mbo Burgerschap en Vrijheid, dat vanuit Erfgoed Gelderland en de Hogeschool Arnhem Nijmegen wordt gecoördineerd en waarvan ook het Airborne Museum, het Nationaal Onderduikmuseum en het Vrijheidsmuseum partner zijn. Dit sluit naadloos aan bij de samenwerkingsovereenkomst op het gebied van burgerschapsvorming die CODA en ROC Aventus in 2021 hebben vastgelegd.
In 2022 werden in en om het Herinneringscentrum diverse aanvullende activiteiten en presentaties ontwikkeld: de zolderkamer op de tweede verdieping werd ingericht met een tijdelijke expositie over Arent Gans, patiënt in Het Apeldoornsche Bosch in de jaren ’30 en maker van een serie aangrijpende tekeningen. De keuken kreeg een make-over waardoor de binnenkomst in het centrum nu (nog) aansprekender is. Behalve de gids over het Herinneringscentrum is nu ook een wandelgids voor het terrein van de voormalige inrichting gemaakt die in drie talen gratis beschikbaar is voor bezoekers van het Herinneringscentrum. De audiotour uit 2018 heeft naast de start bij de Brasserie van ’s Heeren Loo nu een tweede startpunt bij het Herinneringscentrum zelf. De tour, die al in het Nederlands en Engels werd aangeboden, is nu ook in het Duits beschikbaar.
De plannen voor een uitbreiding van het Herinneringscentrum, die in 2022 zijn voorbereid, hebben ondertussen groen licht. Begin 2023 werd duidelijk dat het streefbedrag van 1,2 miljoen euro is bereikt, mede dankzij bijdragen van een aantal Apeldoornse bedrijven. Overige toezeggingen en bijdragen kwamen van de lokale en provinciale overheid, verschillende fondsen en het bedrijfsleven, met ondersteuning van ’s Heeren Loo.