Educatie & programmering
Het Digital Media Lab dat CODA ExperienceLab in het voorjaar opende in samenwerking met GIGANT werd meteen in gebruik genomen als leslokaal waar scholieren leren hoe zij zelf stopmotionvideo's kunnen maken. Het is dé plek om samen de wereld van animaties te ontdekken. In totaal hebben 420 leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs hier lessen bijgewoond.
In 2022 was er veel interesse vanuit scholen uit het voortgezet onderwijs in programmering die specifiek is gericht op leerlingen die moeite hebben met de traditionele manier van leren. Speciaal voor klassen van de Praktijkschool, UGO (verkennend vmbo) en Gentiaancollege zijn er lesprogramma’s op maat ontwikkeld Het programma werd aangeboden in kleinere groepen leerlingen en verspreid over een aantal weken, zodat de leerlingen zich meer kunnen verdiepen in de lesstof en gebruik maken van meer technieken die in het lab aanwezig zijn. In totaal 188 leerlingen zijn in het lab aan de slag gegaan met coderen, 3D printen, ontwerpen van tiny houses, stopmotion en fashion recycling.
CODA ExperienceLab werkte mee aan het project Ichtus verlengde schooldag, georganiseerd door het PCBO. Tijdens dit pilotproject was CODA ExperienceLab op vijf woensdagmiddagen aanwezig op de basisschool Ichtus en hebben twintig leerlingen kennisgemaakt met moderne creatieve technieken. Dit project kreeg, op verzoek van de PCBO-onderwijsorganisatie, een vervolg in het nieuwe schooljaar onder de naam, Schooldag Extra. CODA Experiencelab is vanaf november 2022 tot mei 2023 op twee woensdagmiddagen bij vijf verschillende PCBO-scholen te gast voor lessen in 3D-printing en robotica.
In 2022 was de vraag vanuit de scholen groot naar lessen over duurzaamheid. In totaal volgenden 270 leerlingen uit het voortgezeten 75 leerlingen uit het primair onderwijs lessen in fashion- en plastic recycling. CODA ExperienceLab, NewTechPark en TechnoDiscovery hebben hun samenwerking voortgezet om techniekonderwijs in Apeldoorn en omstreken op de kaart te zetten. Dit jaar bestond de cross-over uit de door CODA ExperienceLab ontwikkelde les Ontwerp een Tiny House. Dit programma was een onderdeel van het project Wonen, Werken en Verkeer van Sterk Techniek Onderwijs Apeldoorn (STOA). De presentatie van dit project (met 82 deelnemers) vond plaats op 30 maart bij NewTechPark.
Route Röntgen
Met Route Röntgen besteedt CODA sinds 2020 op twee plekken aandacht aan de bekende Apeldoorner en zijn ontdekking: met een historisch paviljoen in de bibliotheek en sinds november met interactieve installaties onder de naam Bestemming X in de Showroom van CODA ExperienceLab. Online kunnen door scholen onderzoekskaarten worden gedownload waarmee kinderen meer te weten komen over wat De Nachtwacht, een kikker en een kompas met röntgenstraling te maken hebben. Route Röntgen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Stichting Röntgen Apeldoorn. Nieuw is de rondleiding die beide paviljoens verbindt, in 2022 ontwikkeld door de museumeducator van CODA. In de loop van het jaar is deze rondleiding getest en voor het eerst ingezet tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober.
CODA biedt met name jonge bezoekers ook een praktische kennismaking met Röntgen en zijn werk. Tijdens de Werkplaats Woensdagen in het ExperienceLab bijvoorbeeld doen ze proefjes met diverse soorten straling. Tijdens een Maakmiddag in CODA Junior in december hebben de kinderen gekeken naar hoe een skelet eruit ziet, geleerd hoe dat gefotografeerd kan worden en zijn ze zelf aan de slag gegaan met het bouwen van nieuwe dieren met skeletten. In het Weekend van de Wetenschap begin oktober namen 48 kinderen vanaf 7 jaar deel aan de rondleiding langs de paviljoens en gingen zij zelf op onderzoek uit in CODA ExperienceLab. Tijdens de Meet & Greet met dr. Arie van ’t Riet leerden zij alles over het maken van röntgenfoto’s en hoe Van ’t Riet deze technologie gebruikt om zijn kunstwerken te maken. Samen met Arie maakten de kinderen een natuurtafereel met ultravioletstraling (cyanotype) en vouwden zij een combinatie van een foto met röntgenfoto (lenticulair). Daarnaast konden deelnemers ook nog een Kat -Scan bekijken in Virtual Reality en een infraroodtest doen met de Nintendo Switch.
> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.