Taalhuis
CODA Taalhuis is er voor alle inwoners van de gemeente Apeldoorn die moeite hebben met een of meer basisvaardigheden (lezen, schrijven, spreken, rekenen) en/of digitale vaardigheden. Problemen die kunnen ontstaan door het gebrek aan basisvaardigheden proberen we te voorkomen, verzachten of te verhelpen. Het Taalhuis is er voor alle inwoners van de gemeente Apeldoorn – ouder dan 18 jaar en zonder inburgeringsplicht – die een leervraag hebben op het gebied van een of meer basisvaardigheden. Het gaat daarbij zowel om mensen met Nederlands als tweede taal (NT2) als de mensen met Nederlands als moedertaal (NT1). De informerende taak blijft groeien, omdat steeds meer organisaties, professionals, scholen en bedrijven CODA Taalhuis benaderen met vragen rondom educatie, doorverwijzing, presentaties, samenwerking en laaggeletterdheid.
Op drie verschillende, zichtbare, herkenbare en laagdrempelige locaties, dicht bij de doelgroep, waren er spreekuren voor diegenen die een vraag hadden op het gebied van een of meer basisvaardigheden. De spreekuren werden uitgevoerd door professionele Taalhuisdocenten. Meer dan 350 inwoners van Apeldoorn vonden in 2022 de weg naar het Taalhuis. Van deze groep konden we ruim 300 inwoners doorverwijzen naar formeel onderwijs of naar een passend non-formeel leertraject bij CODA Taalhuis of bij de andere Taalhuispartners. Ook gaf het Taalhuis wekelijks adviezen buiten de spreekuren om over mogelijk te volgen taaltrajecten binnen de gemeente Apeldoorn. Dat gebeurde zowel fysiek als per mail of telefonisch. In totaal zijn dit jaar meer dan 400 vragen beantwoord.
Via het Taalhuis namen inwoners van de gemeente Apeldoorn deel aan uiteenlopende activiteiten op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Dat gebeurde op locaties verspreid over Apeldoorn, binnen de vestigingen van CODA maar ook op ontmoetingsplekken in de wijk. Door vrijwilligers op te leiden tot taal- of digicoach werd de poule uitgebreid tot bijna 100 getrainde vrijwilligers.
Na een vertraagde start van het Taalhuisjaar, onder invloed van na-ijlende coronamaatregelen werden de meeste hoogtepunten in de tweede helft van het jaar genoteerd. Zoals de Week van Lezen en Schrijven in september, met de actie Kruip in de huid van op de warenmarkt, waarbij passanten op een lichtvoetige manier werden geconfronteerd met de problematiek van laaggeletterdheid.
“Ik kom echt maandag naar het Taalhuis, ik weet niet hoe ik met de computer moet omgaan.”
– Bezoeker marktkraam CODA Taalhuis in Week van Lezen en Schrijven
Voorlichtings- en netwerkbijeenkomsten van het Taalhuis werden goed bezocht. Met de theatervoorstelling Laaggeletterd drongen ernst en omvang van laaggeletterdheid door bij veel werknemers en beleidsmakers. Hieruit vloeide onder meer een veelbelovende samenwerking voort met woningbouwvereniging De Goede Woning. Ook de deelname van aankomend Taalambassadeur René aan de Living Library in CODA Bibliotheek, waarbij mensen in gesprek gingen met deze ex-laaggeletterde, was een eye-opener voor veel Apeldoorners.
Veel waardering was en is er voor het taalprogramma Zin in Taal voor Oekraïense vluchtelingen. Gemiddeld bezochten 40 Oekraïners elke week het Taalhuis, waar ze onder begeleiding van een taalcoach met de Nederlandse taal aan de slag gingen. Voor diegenen die vooral het Nederlands spreken wilden oefenen was er het Taalcafé.
“Zo blij hiermee! Als het elke avond was, kwam ik altijd. Ik leer hier Nederlands samen met anderen, in een fijne sfeer.”
– Colombiaanse deelneemster CODA Taalhuis
Wekelijks werden in het Taalhuis bij koffie of thee spellen gespeeld en themagesprekken gevoerd, met aan elke tafel een taalcoach. De Klik en Tik-cursus nam dit jaar een vlucht. Op verschillende locaties in Apeldoorn volgden inwoners zeven weken achter elkaar deze basiscursus ‘werken met de computer’. De cursus is een mooi moment voor de Taalhuisdocent om in contact te komen met de deelnemers, die vaak ook een taalvraag blijken te hebben.
> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.