Archief & erfgoed
CODA Archief is ook op afstand steeds makkelijker te raadplegen en de digitale ontsluiting vordert gestaag. De dienstverlening verliep in 2022 in toenemende mate online. Er kwamen 278 bezoekers langs, terwijl via e-mail (en telefonisch) 3111 vragen werden afgehandeld. Alle bouwvergunningen vanaf 1906 zijn inmiddels online beschikbaar, zodat vragen daarover volledig digitaal worden afgehandeld. Voor historisch onderzoek naar bronnen die niet digitaal beschikbaar zijn of die persoonsgegevens bevatten, worden klanten uitgenodigd (op afspraak) naar de studiezaal te komen waar de stukken dan klaarliggen. Door zowel medewerkers als vrijwilligers (13 van CODA Archief en 5 van Vereniging Oud Apeldoorn) zijn verdere stappen gezet in het toegankelijk maken van de archieven. Zo zijn er flinke vorderingen gemaakt met het beschrijven van het archief van drukkerij Van den Bosch, Collectie Leers, Collectie Hoekstra en het archief van de Stichting Kruisverenigingen Apeldoorn e.o. De plaatsingslijsten van collectie H. Boon en het Sparta-archief zijn bijna afgerond. Ook op het gebied van behoud zijn er werkzaamheden verricht: enkele archieven zijn voorzien van nieuw zuurvrij verpakkingsmateriaal. Daarnaast is er stug doorgewerkt aan het toegankelijk maken van de raadsnotulen van de gemeente Apeldoorn 1818 – 1915.
De volgende toegangen zijn online gezet: rooms-katholieke parochie Maria ten Hemelopneming, documentatie Apeldoornse kunstenaars, oudheidkundige vereniging de Marke (aanvulling). Verder zijn inleidingen toegevoegd bij diverse archieven, waaronder die van de openbare mavo Kerschoten en Zevenhuizen, het eerste vrijwilligersbrandweerkorps Apeldoorn en beurtvaartmaatschappij Meijman en Wiepking. Ook deze inleidingen komen de toegankelijkheid ten goede. De foto’s die op verzoek van CODA Archief zijn gemaakt van panden die op het punt stonden om te worden gesloopt, zijn opgenomen in de beeldbank van CODA Archief. Door de vrijwilligers van VOA zijn er ook dit jaar vorderingen gemaakt met het beschrijven van de collectie Felua/VOA.
Samenwerking
De resultaatafspraken van CODA Archief zijn in de context van de Archiefwet vastgelegd in een aparte Dienstverleningsovereenkomst die jaarlijks wordt verlengd. Met het oog op heldere positionering van deze dienstverlening van CODA Archief ten opzichte van de gemeente, en van andere taken van CODA, is deze werkrelatie sinds 1 mei 2020 belegd bij de Stichting Apeldoorns Archief. De collectie is zo samengesteld dat deze een zo breed mogelijk beeld geeft van de geschiedenis van Apeldoorn, de omgeving en de provincie Gelderland. Vragen kunnen 24/7 gesteld worden en online informatie wordt zo aangeboden dat deze een breed beeld geeft van de geschiedenis van Apeldoorn en omgeving. CODA is lid van het Erfgoedplatform Apeldoorn. EPA heeft 20 partners die gezamenlijk of apart erfgoedactiviteiten organiseren. CODA directeur Carin Reinders maakt deel uit van het dagelijks bestuur en ook het secretariaat van EPA wordt verzorgd door CODA.
De Programmaraad bestaat uit een aantal vertegenwoordigers van verschillende historische verenigingen in Apeldoorn. Deze Programmaraad coördineert de Verhalentafels; CODA heeft hierbij de regiefunctie. Voor Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch zijn de werving en aansturing van vrijwilligers, de website en nieuwsbrief alsook de bijbehorende activiteiten- en educatieprogramma’s in handen van CODA. CODA werkt hierbij nauw samen met het bestuur van Stichting Apeldoornsche Bosch.