Educatie & programmering
Publieksactiviteiten zoals Atlas van Apeldoorn, Maand van de Geschiedenis en Verhalentafels speelden zich weer fysiek af. Afgezien van de eerste (hybride) editie gold dat ook voor de Historische Cafés (in samenwerking met Erfgoedplatform), die samen 472 bezoekers trokken. Thema’s varieerden van historische gevels in de binnenstad tot monumentale kunst. In juni werd in samenwerking met Omroep Gelderland, Erfgoed Gelderland en HAPS (prehistorisch kamp) in CODA een preview gepresenteerd van het later in het jaar verschenen vierdelige boekwerk het Verhaal van Gelderland. Het was tegelijk de aftrap van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. In en om CODA speelden zich verschillende activiteiten af rond het thema prehistorie. Kinderen maakten klokbekers en verdiepten zich al knutselend in het Veluws landschap. Oldtimer-bussen van de Stichting Veteraan Autobussen verzorgden een pendeldienst naar het prehistorische HAPS-kamp. René Arendsen, een van de twee Ridders van Gelre van Omroep Gelderland, deed live verslag van deze dag.
In september was René Arendsen opnieuw in CODA, ditmaal met zijn collega Bas Steman en een cameraploeg, op zoek naar Gelderse topstukken. In CODA Museum bogen zij zich onder andere over de middeleeuwse doopvont, prehistorische klokbekers en sieraden. De reportage is hier terug te zien. Ook de nationale televisie kwam langs voor Apeldoornse geschiedenis. In februari zond RTL4 het populaire programma De Erfgenaam uit, waarin presentator Ruben Nicolaï roerige familiegeschiedenissen probeert uit te diepen. In CODA Archief stuitte hij op dramatische gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. Bekijk hier de uitzending.
In augustus was de reizende tentoonstelling Tussen twee werelden. 70 jaar Molukkers in Nederland bij CODA te gast. Deze expositie werd gepresenteerd in een zestal zeecontainers, naast het CODA gebouw in de Roggestraat. Zowel de opening, de door Stichting Indisch Erfgoed en Stichting Muhabbat georganiseerde activiteiten, als de expositie zelf trokken veel belangstelling. De Molukkers in Nederland hebben een roerige en bijzondere geschiedenis waarvan te veel mensen maar beperkt kennis hebben. De deelnemende organisaties, waaronder CODA en de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Muhabbat, hopen daar door plaats te bieden aan deze reizende tentoonstelling verandering in aan te brengen.
De Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland in de maand oktober, stond in CODA in het teken van Het grote verhaal van Apeldoorn. Inclusief een speciale editie van het Historisch Café en een Erfgoeddag voor de hele familie (met lezingen, maakactiviteiten, rondleidingen en wandelingen). Al die activiteiten mondden op 23 oktober uit in de lancering van de website www.hetgroteverhaalvanapeldoorn.nl. Bezoekers waren getuige van de websitelancering, met een introductie door CODA directeur Carin Reinders en gloedvolle woorden van Peter Messerschmidt, wethouder Cultuur. Sindsdien ontwikkelt de website zich gestaag doordat er regelmatig pagina’s en hoofdstukken aan Apeldoorns ‘grote verhaal’ worden toegevoegd. Onder andere via Instagram worden mensen op de hoogte gehouden van nieuwe verhalen op de site. In de loop van 2023 krijgen de thema’s van Het grote verhaal van Apeldoorn ook een prominente plek in de nieuwe inrichting van CODA Centrale Bibliotheek.
Onderwijs
CODA Archief biedt verschillende educatieve programma’s. Favoriet blijft het introductieprogramma Wegwijs in CODA Archief (138 leerlingen). Naast een algemene introductie kunnen de scholen aangegeven over welke bronnen zij specifieke uitleg willen krijgen, zoals bijvoorbeeld bouwtekeningen of bronnen voor stamboomonderzoek. Leerlingen van Het Woudhuis kregen een algemene les over welke bronnen bij CODA Archief zijn te raadplegen; in de studiezaal gingen ze aan het werk met de digitale bronnen. Als afsluiting kregen de leerlingen een rondleiding door het archiefdepot. Leerlingen van het Apeldoorns Gymnasium (tweede leerjaar) brachten een bezoek aan CODA Archief voor het project binnenstedelijke ontwikkeling om meer te weten te komen over de historie van monumenten in Apeldoorn. Ze kregen uitleg over bronnen en gingen daarmee zelf aan de slag. Ook bekeken ze een van de archiefdepots. Leerlingen van Het Hofpark kwamen voor een project over familie bij CODA Archief zoeken naar informatie. Ook zij kregen in een depot bijzondere Apeldoornse archiefstukken te zien.
In 2022 zijn na de coronaperiode de 360-graden video's van de Apeldoornse monumenten ten behoeve van het programma van de Open Monumenten Klassendagen publiekelijk toegankelijk gemaakt. We hebben hier vijf nieuwe monumenten aan toegevoegd én we hebben een introductievideo ontwikkeld om het lessenprogramma verder uit te breiden voor de basisscholen. Het lespakket is door de educator van CODA herzien en bereikte 955 leerlingen.