CODA MUSEUM

Tentoon­stellingen

CODA Museum heeft met gemiddeld 12 tentoonstellingen op jaarbasis (24 in 2021) een breed en gevarieerd aanbod voor verschillende doelgroepen, en richt zich daarbij op erfgoed, moderne kunst en design, papierkunst en het sieraad. Er was aandacht voor in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars met 055: Apeldoorn Art. De aan de tentoonstelling verbonden (online gejureerde en digitaal uitgereikte) Van Reekum Cultuurprijs werd gewonnen door Peter ten Lohuis. Wouter Bloemendal was – met 269 van de 1630 uitgebrachte stemmen – de winnaar van de publieksprijs.

“Veel online gezien, nu sta ik er eindelijk in. Studio Zimoun is fascinerend!”
– een bezoeker over de metershoge geluidsinstallatie in CODA Paper Art

In het voorjaar werd – na de voorgaande (gesloten) maanden met tentoonstellingen Van heide en verre en Fervente Verzamelaars – de Keramiek Triënnale opgebouwd, met werk van meer dan 30 kunstenaars. Deze is helaas niet fysiek te bezoeken geweest, maar wel te ontdekken met online rondleidingen, workshops en een 360 gradentour. PJ Bruyniks, Bob Lejeune en Mels Dees werden geselecteerd als winnaars van de werkstipendia die de Stichting het geluid ter beschikking stelde bij de tentoonstelling.

Bezoek en programma op 1,5 meter, in kleine groepen, met een QR-code en mondkapje waren gedurende 2021 de realiteit. CODA Paper Art heeft – met restricties – plaats kunnen hebben, met werk van 49 kunstenaars uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling heeft zowel online als offline grote zichtbaarheid verworven en leverde veel positieve bezoekerservaringen op die fysiek alsook online werden gedeeld. De tentoonstelling ging gepaard met een uitgebreid activiteitenprogramma, podcast, catalogus, interactief experimentenboek voor kinderen en fietsroute Tour de Papier over de Veluwe. Vanaf november toonde CODA Museum hoogtepunten uit de bedrijfscollectie van Apeldoornse verffabrikant Royal Talens.

“Ik was aangenaam verrast door de samenstelling van de expositie en vind het meer dan een aanrader deze nog voor januari te gaan bezoeken.”
– cultuurblogger Eliane Roest over CODA Paper Art

In het kader van de jubileumeditie van festival Apeldoorn Photo toonde CODA het eerste museale overzicht van Corbino (Maarten Corbijn). In het najaar kregen jonge, getalenteerde kunstenaars aan het begin van hun carrière, in de Noordzaal een podium met solotentoonstellingen Moving Archives - Salim Bayri, en Locomotion - Nazif Lopulissa. Bayri verkende o.a. 3D printen i.s.m. CODA ExperienceLab en traditionele ambachtsvormen zoals het maken van sieraden, zandpapier en keramiek. Ook liet hij zich inspireren door de historische collectie van CODA. Met steun van het Mondriaan Fonds maakte Lopulissa nieuw werk in opdracht van CODA. Zijn werk verbeeldt de zoektocht naar het ontwerp en de intentie van de speeltuin. Bezoekers maakten deel uit van de tentoonstelling door sculpturen aan te (mogen) raken, en via een interactieve lichtprojectie.

Sieradenmuseum en -collectie

De iconische sieraden van Dorothea Prühl werden samengebracht in de tentoonstelling Ornament & Sculptuur. Online en na de fysieke heropening konden bezoekers genieten van de keramieken sieraden van Judith Bloedjes in Poetic Ceramics. Bloedjes overhandigde het eerste exemplaar van de gelijknamige monografie aan CODA directeur Carin Reinders. CODA verwierf in 2016 een groot deel van de collectie spectaculaire modesieraden van Jozef Wiggers. Bezoekers ontdekten sieraden van o.a. Chanel, Joseff of Hollywood en Miriam Haskell in de tentoonstelling All that Glitters. Vanaf november werden nieuwe aanwinsten uit de CODA collectie getoond in Nieuwe Verleidingen, waaronder de iconische Dove Brooch van Maison Schiaparelli, die door Lady Gaga werd gedragen tijdens de inauguratie van Joe Biden. De etalage van CODA bood ruimte aan werken uit de Oranjethuiskunstwedstrijd i.s.m. De Klup Apeldoorn, de NHV Hoedenshow en kunstkapjes (mondkapjes) van Irma Frijlink. Ook de winnende werken van Museumweek-sieradenchallenge Niets is wat het lijkt en de Rainbow Chains van Paul Derrez in het kader van 25 jaar Amsterdam Pride, werden in CODA Museum getoond.

Publicaties

Flipbook (daumkino) Why Joseph Beuys shaved me twice / Catalogus en proefschrift (maakboek) CODA Paper Art / PAN – sieradenschrift / Publicatie Raaf en sprokkelaar Foto’s van Roelof Rump en gedichten van Aad van der Waal / Maakboekje De Verftoets – Royal Talens / Collectie Jozef Wiggers

> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) tentoonstellingen.