ONLINE

Educatie & programmering

Met online programmering bracht CODA 24/7 activiteiten naar huiskamers en klaslokalen. Zodat mensen konden deelnemen in tijden van sluiting of beperkende maatregelen, maar zeker ook om hen na een fysiek bezoek extra te inspireren, of voor verdere verdieping. Onderstaand een aantal highlights van online activiteiten. Voor een overzicht van alle activiteiten, zowel online als fysiek, verwijzen we naar het jaaroverzicht. In 2021 waren er 54.857 deelnemers aan online activiteiten (2020: 32.851).

“Zoals ieder jaar, zijn we erg positief. Ook de omschakeling naar een online omgeving was goed, fijn dat dit zo mogelijk was.”
– docent over online klassenbezoek leesbevordering

Bij CODA Afhaalbieb werden 5.520 pakketten opgehaald. In de zomervakantie werden extra leesactiviteiten aangeboden. CODA Cultuur(t)huis bood e-books (60.872), online luisterboeken (19.093) en een boekenblog. Tijdens vakantieperiodes werden er leesprogramma’s voor thuis, online en in de bibliotheek georganiseerd. Vakantielezen, de Biebboys Zomerchallenge en leesbingo’s, bijvoorbeeld. Op social media werd met regelmaat beeld- en videomateriaal uit CODA Beeldbank gedeeld, waaronder content gerelateerd aan Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Een bijzonder voorbeeld is de oudste sportfilm in kleur die door Jurryt van de Vooren en archivaris Stefan Rutten werd ontdekt. Tijdens de oorspronkelijke looptijd van de Boekenweek – deze werd verzet vanwege de sluiting – deelde CODA de YouTube-serie Auteurs over Tweestrijd. In de Maand van de Geschiedenis werd samengewerkt met cultuurvlogger Marit Berends. In opdracht van CODA maakte zij een serie explainers over historische Apeldoornse beroepen.

“Ik vond het heel leuk om te doen, omdat ik later modeontwerpster wil worden.”
– deelnemer Rubiya over de Combining clothes challenge

Ook CODA voor thuis in DIY-vorm (downloads en videotutorials) van zowel museum, archief, bibliotheek als ExperienceLab, werd veelvuldig afgenomen. DIY-workshops biodesign werden 1.075 keer afgenomen en een online workshop origami werd 492 bekeken. Er waren drie online ontwerpwedstrijden: sieraden maken tijdens de Museumweek, de Combining clothes challenge vanuit de Fashion Recycle Hub en een bordspelpion in 3D maken i.s.m. spellenwinkel de Wammus vanuit CODA ExperienceLab. Tijdens de sluitingsperiode in het eerste en tweede kwartaal konden bezoekers online deelnemen aan rondleidingen door de Keramiek Triënnale (o.a. met een 360-gradentour die 3.066 keer werd bezocht), 055: Apeldoorn Art, Fervente Verzamelaars en tentoonstellingen met werk van Tirzo Martha, Judith Bloedjes en Corbino. De Vriendenprent voor de CODA Museumvrienden werd online gepresenteerd en ook de Van Reekum Cultuurprijs 2020-2021 met winnaar Peter ten Lohuis werd online gepresenteerd en uitgereikt met 839 kijkers. De vlogserie over de sieradencollectie, gemaakt tijdens de beurs PAN Amsterdam, werd 3.672 keer bekeken.

CODA Paper Art

Bezoekers konden deelnemen aan challenges (o.a. een winactie met een kunstpakket geïnspireerd op het werk van Zimoun), videotutorials, shortdocu’s en online rondleidingen. Daarnaast konden ze DIY-opdrachten maken, een museumdag-familiepakket voor thuis bestellen en luisteren naar de podcasts Paper Talk en Je eerste keer met Splinter Chabot. De eerstgenoemde werd 3.120 keer beluisterd en de podcast met Chabot 1.635 keer. De interactieve fietsroute Tour de Papier liet fietsers meer ontdekken over de papiergeschiedenis van de Veluwe. Onderweg, thuis en online konden deelnemers meedoen door QR-codes te scannen die toegang gaven tot downloads met creatieve experimenten of tot meer informatie over historische punten langs de route. De tourpagina werd online 11.640 keer gebruikt om activiteiten te ondernemen en de online kaart te downloaden. In totaal namen er 18.254 mensen deel aan een online CODA Paper Art-activiteit.

> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.