CODA MUSEUM

Educatie & programmering

Het educatief aanbod ging on- en offline vergezeld van programmering waarmee tentoonstellingsthema’s werden uitgediept en bezoekers konden ontdekken, experimenteren, leren en maken. Dit varieerde van instaprondleidingen, filmprogrammering (met GIGANT), concerten, workshops, maakmiddagen (voor thuis) en artist talks, tot museumsafari’s, challenges en wandel- en fietsroute Tour de Papier. Activiteiten werden georganiseerd voor kleine groepen i.v.m. de geldende coronamaatregelen.

Bij CODA Paper Art werd podcast Paper Talk gelanceerd, met persoonlijke verhalen van bezoekers bij verschillende werken. Ook Splinter Chabot nam een podcast op in CODA. Er werd een serie workshoparrangementen georganiseerd waarbij de techniek van een specifieke papierkunstenaar centraal stond (collages, de kracht van herhaling, etc.), gecombineerd met een tea tasting in CODA Café (46 deelnemers). Met kunstenaars Annelinde de Jong, Wouter Venema, Sander Stada en Ernie Bossmann werden in het najaar Paper Art-events georganiseerd waarbij aan gezamenlijke kunstwerken werd gewerkt met papierpulp, kranten en sieraden. Ambacht, recycling en innovatie stonden centraal. Met 235 bezoekers werd een papieren Vikingschip gebouwd onder leiding van kunstenaar Mariëlle van den Bergh. Bij de tentoonstelling werd een proefschrift gemaakt dat te koop was in CODA Winkel en dat gebruikt werd voor klassenbezoeken, geïnspireerd op de experimenten uit This is not a book van Keri Smith. In CODA Junior hadden 17 maakmiddagen plaats (268 deelnemers) waarbij een papieren poëziebos werd gebouwd.

“Lekker gewerkt, je weet eerst niet precies waar je naartoe wilt en wat je zult maken, maar een leuke ontdekkingstocht waarbij je gaandeweg tot een mooi eindproduct komt.”

In het kader van tentoonstelling De Ander – 40 jaar fotografie van fotograaf Maarten Corbijn werd een kijkwijzer gemaakt, waarbij bezoekers details konden ontdekken aan de hand van een tiental werken. Met Corbino werden verschillende (online) artist talks georganiseerd. Salim Bayri gaf rondleidingen in tentoonstelling Moving Archives. Bij De Verftoets werd eveneens een podcast gemaakt, en een maakboekje waarmee bezoekers leerden over en aan de slag gingen met verftechnieken.

CODA was dit jaar voor het eerst aanwezig op beurs PAN Amsterdam, voor een speciale sieradendag. In de CODA stand kon het beurspubliek topstukken bewonderen uit de CODA collectie. Het museumprogramma voor 2022 werd gepromoot en er werden jewellery talks met sieradenmakers en -experts gehost door CODA. De vraag ‘Wat is een sieraad?’ stond centraal in de vlog die we maakten i.s.m. platform My Daily Shot of Culture.

“Enorm genoten van deze prachtige expositie. De podcast via spotify was verrassend interessant. Vooral de prachtige foto’s van Corbino zijn inspirerend. Tot snel!”
– uit het gastenboek van CODA

Onderwijsprogramma’s

Een interactieve rondleiding over (portret)fotografie en muziek werd aangeboden bij tentoonstelling De Ander. Tijdens de sluiting werd deze les online aangeboden. Bij CODA Paper Art waren er voorbereidende online lessen beschikbaar voor zowel het PO als VO, gevolgd door de mogelijkheid tot een fysieke rondleiding door de tentoonstelling. Aansluitend programma volgde in CODA Atelier. Rondleidingen en activiteiten m.b.t. Paper Art waren mogelijk in het najaar. Er kon ook een combinatiebezoek worden geboekt met programma in CODA ExperienceLab. Tijdens het Big Draw festival werd een special georganiseerd voor 55 leerlingen, waarbij zowel papierkunst als tekenen centraal stonden. CODA kunsteducatie organiseerde een gastles over papier op locatie bij het Gentiaan College Apeldoorn (speciaal onderwijs).

Vanwege de coronamaatregelen moest CODA Museum twee keer haar deuren sluiten. In die perioden werd onder de noemer Cultuur(t)huis en via social media aandacht besteed aan werken en kunstenaars in de tentoonstellingen en uit de collectie. Een overzicht is opgenomen bij CODA Online en in het jaaroverzicht.

> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.