CODA MUSEUM

Buiten- & thuisprogrammering

Een buitenmuseum bracht op ruim 40 locaties het verhaal van 50 jaar Apenheul in beeld met historische foto’s uit diverse archieven. Via een audiotour kon men een korte route langs 14 locaties volgen. Het Buitenmuseum was een initiatief van ACEC, CODA, GIGANT, Apeldoorn Marketing, ondernemers en Centrummanagement Apeldoorn. Voor het PO werd door CODA i.s.m. studenten Beeldende Vorming van ArtEZ in Zwolle aansluitend een kunstroute (7+) ontwikkeld, onder andere langs het iconische beeld Kong op het Van Reekumplein. Bij vier tentoonstellingen werden maakschriften en museumsafari’s gemaakt die zowel in CODA als online beschikbaar waren.

“Vandaag bezig geweest met het maken van een sieraad voor het project 'niets is wat het lijkt’ voor het CODA Museum. Het is een broche geworden met een negatieve test, wat uiteraard positief is.”

Tijdens de Museumweek in april organiseerde CODA de thuis-challenge sieraden maken Niets is wat het lijkt. Deze challenge was geïnspireerd op stukken uit de CODA collectie, waarbij de gebruikte materialen en/of functie deden denken aan iets heel anders. Dit leverde 109 inzendingen op waarin o.a. honinglepels, oud speelgoed, medicijnverpakkingen en een fietsbelring werden gebruikt. Eén van de jongste deelnemers (een van de winnaars) maakte met een rietje en nietjes een wandelende tak-sieraad. Een jury koos de winnaar per leeftijdscategorie, en er werden online 2.053 stemmen uitgebracht in de ronde waarbij de publieksfavoriet werd uitgeroepen.

“Geniaal bedacht, mooi om te zien wat er allemaal een sieraad kan zijn.”
– een museumbezoeker over challenge-inzending Wandelende tak

Tour de Papier

Van april tot en met december werd de Tour de Papier aangeboden: een interactieve wandel- en fietsroute op de Veluwe met een kidstour, maakopdrachten en DIY’s met QR-codes. De route voerde langs belangrijke punten m.b.t. de papierindustrie, waaronder sprengen, molens en papierfabrieken. De tour was een combinatie van bewegen in de natuur en verdieping in regionaal erfgoed en moderne papierkunst. De route werd georganiseerd dankzij en i.s.m. Toeristisch Platform Apeldoorn, Routebureau Veluwe, Staatsbosbeheer en Papierfabriek De Middelste Molen, en was zowel bij CODA online als via 150 vakantieparken, hotels en campings beschikbaar. Er werden meer dan 12.000 fysieke kaarten afgenomen en online waren er 11.640 deelnemers. In het verlengde van de Tour de Papier kon, zowel tijdens sluitingsperiodes als daarna, een museum-familiedagpakket voor thuis (75 deelnemers) worden besteld of gekocht in CODA Winkel. Dit pakket bevatte onder andere materialen, maakopdrachten, en challenges voor in de natuur. Op drie stops langs de route kon werk van papierkunstenaar Betty Disco worden bekeken. Tijdens een artist talk in Papierfabriek De Middelste Molen vertelde zij over haar werk. Ook de in 2020 ontwikkelde route Tour de Forêt was nog beschikbaar en werd volop online gedownload en besteld door partners (toerisme) in de regio.

“Geleerd over dat Apeldoorn zoveel papierfabrieken had. Wat een prachtig werk hangt er in CODA, zeg.”

> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.