CODA ARCHIEF

Educatie & programmering

De eerste vijf maanden van 2021 was CODA Archief gesloten. Enkele publieksactiviteiten konden digitaal plaatshebben. De met EPA georganiseerde Historische Cafés (295 deelnemers) hadden online plaats (april en mei), in hybride vorm (september), evenals fysiek (oktober en november), met thema’s als Radio Kootwijk, Sanatorium Berg en Bosch, Open Monumentendagen en Aan het werk. In mei werden in de studiezaal van CODA Archief opnames gemaakt voor programma De Erfgenaam, waarin de presentator op zoek ging naar rechtmatige erfgenamen van onbekende nalatenschappen. TV Gelderland maakte opnames bij het Röntgenpaviljoen voor het geschiedenis­programma Ridders van Gelre. Hierbij gingen ze in gesprek met Jos de Win (voorzitter Stichting Röntgen Apeldoorn). Samen met Erfgoed Gelderland, Onderduikmuseum Aalten, WO2Gld en de Lotty Veffer Foundation werd in juni een online symposium georganiseerd over Joods erfgoed in Gelderland. Tot augustus had de Verhalentafel wekelijks online plaats. In het najaar waren er twee fysieke edities, over Sprengerdorp en de Brinklaan. In de serie Atlas van Apeldoorn (april-oktober) stond de wijk Berg en Bos centraal.

Het thema van de Open Monumentendagen (september) was ‘Jouw monument is mijn monument’. Locaties als de Eyüp Sultan Moskee, Villa Sonnevanck, Politieacademie en De Hoenderloo Groep waren te bezoeken. CODA bood programma voor de bijbehorende klassendagen (ruim 800 leerlingen), waarbij werd aangesloten op Het Grote Verhaal van Apeldoorn. De lessen bij monumenten als Radio Kootwijk, de koninklijke stallen van Paleis Het Loo, de Grote Kerk,Sprengendorp/Sprengenpark en in de Hoofdstraat konden fysiek en digitaal (videoserie) worden bezocht. De lessen blijven online beschikbaar.

In de Maand van de Geschiedenis (oktober), met thema Aan het werk, was het weer mogelijk elkaar fysiek te ontmoeten. CODA organiseerde een erfgoeddag (103 bezoekers) over Rijwielfabriek Juncker. Aad Streng, lid van Vereniging De Oude Fiets, hield een lezing, presenteerde het boek Juncker en overhandigde een plaquette van de fietsfabriek voor de CODA collectie. In deze maand had er een lezing over ADO door CODA directeur Carin Reinders plaats, werden er rondleidingen door het archief en door het Apeldoorns Gidsen Collectief gegeven en was er een Verhalentafel en Historisch Café. Bij CODA ExperienceLab werd VR-installatie Schatkamers van Gelderland getoond. Cultuurvlogger Marit Berends maakte een serie over historische beroepen uit Apeldoorn en omgeving: de landmeter, hovenier van Paleis Het Loo, en de stoker en machinist van de VSM. Tevens werd het werkproces van Papierfabriek de Middelste Molen belicht (2.397 kijkers).