EXPERIENCELAB

Activiteiten Showroom & Makerspace

Bezoekers konden in CODA ExperienceLab meedoen aan uiteenlopende activiteiten, al dan niet in aangepaste of online vorm. Activiteiten konden alleen plaatshebben in het derde en vierde kwartaal (exclusief de kerstvakantie). In de zomer en het najaar golden vrijwel de gehele periode beperkingen. Met een herfstvakantieprogramma werd de Makerspace van CODA ExperienceLab officieel (kleinschalig) geopend. Dit was een sinds 2020 uitgesteld startmoment, i.v.m. corona. Er werden die week open dagen gehouden in de Makerspace en Showroom. Hierbij werden ‘proefworkshops’ gegeven en kregen bezoekers de kans om makers en kunstenaars te ontmoeten die regelmatig in het ExperienceLab werken. Dit jaar ontving CODA ExperienceLab 2.824 bezoekers. Fysieke activiteiten vonden in geringe mate op locatie doorgang; in de zomerperiode slechts voor groepen van 4 tot 8 personen. CODA ExperienceLab heeft verschillende online activiteiten aangeboden. Zo werden er DIY-opdrachten gerealiseerd, waaronder een tutorial voor het verven van kleding en voor visible mending. Daarnaast werden er online workshops fashion- en biodesign en twee online sessies van Let’s Talk Trash georganiseerd. Deze laatste werden gehost via Zoom, in samenwerking met kunstenaar Merel Karhof en Enschede Textielstad. Fysieke en online programmering werden gecombineerd met online challenges. Bij de Combining clothes challenge werd van twee oude kledingstukken een nieuw item gemaakt (24 deelnemers, 1.388 online stemmers). Eind 2021 startte de challenge Ontwerp een bordspelpion in 3D in samenwerking met spellenwinkel De Wammus in Apeldoorn.

“Ik vond het erg leuk en eigenlijk ook heel praktisch via Zoom. Heb niet zoveel tijd, dus als ik naar Apeldoorn had moeten komen, had ik niet deelgenomen. Ga zo door dus!”
– deelnemer online Let’s Talk Trash

In de Showroom aan de museumzijde van CODA was tot half juni de expositie Fashion Recycling te zien. Hierin werd het werk getoond van kunstenaars en ontwerpers die zich verdiepen in (vernieuwende) productieprocessen, duurzame materialen en ambachten in relatie tot textiel. Ook objecten uit de CODA collectie werden getoond. In juli opende hier de expositie Biodesign: grondstoffen van de toekomst, over de gebruiksmogelijkheden van alternatieve natuurlijke materialen, biologie en een 'zero waste' samenleving. Bezoekers konden deelnemen aan workshops, rondleidingen en events om zelf aan de slag te gaan met deze thematiek. Het programma bestond uit een demonstratie van de Beyond Plastic Biopress, waarmee nieuwe objecten gemaakt worden van keuken- en tuinafval (42 bezoekers), het maken van een DIY-wormenhotel (37 deelnemers), aan de slag gaan met microscopen, een programma m.b.t. de Dag van de duurzaamheid en Zero Waste Week, en workshops waarbij microscopische werelden van papier werden gemaakt. Ook fashion speelde een belangrijke rol binnen het programma: met Fixing Fashion-avonden, accessoires en sieraden maken van papier met zowel de hand als apparatuur, en workshops digitaal borduren. Op 14 november organiseerde CODA een eerste kledingruilmarkt, met 57 deelnemers. Er werd geshopt met een gesloten portemonnee en bijgedragen aan een circulaire economie. Tijdens de kledingruilmarkt leerden bezoekers ook hoe kleding vermaakt of gerepareerd kan worden.

Tijdens vaste programmaonderdelen en kennismakingsactiviteiten nodigde CODA in het derde en vierde kwartaal bezoekers uit om apparatuur en software te ontdekken. Met o.a. de Werkplaats Woensdag, VR Gamemiddag, CoderDojo, Origami Community en LEGO Bouwmiddagen werden technieken toegankelijk gemaakt om 21st century skills te ontwikkelen. In de Showroom en Makerspace waren er vaste momenten om rondleidingen te volgen, en voor makers en geïnteresseerden waren er wekelijks maakmomenten (96 deelnemers), trainingen en snelcursussen die resulteerden in 41 nieuwe makers. Robotica, coding en wetenschap kwamen ruimschoots aan bod tijdens een workshop ‘creative coding’ met kunstenaar Saskia Freeke en tijdens activiteiten in de Week van de Mediawijsheid en het Weekend van de Wetenschap.

“Followed a course this afternoon at the @codaapeldoorn Experience Lab Makerspace during which the basics of 3D printing and lasercutting were explained. This means I am now allowed to use Makerspace machines with my ‘strippenkaart’! Need to follow a separate course to work with the embroidery machine, which I would like to use for a specific project I am working on.”
– deelnemer snelcursus basisapparatuur

> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.