CODA BIBLIOTHEEK

Activiteiten

Bezoekers konden meedoen aan uiteenlopende activiteiten, al dan niet in aangepaste of online vorm. Met een programmering voor het hele gezin, voor kinderen en op het gebied van erfgoed, literatuur, taal- en digivaardigheden en 21st century skills. Activiteiten konden in 2021 alleen plaatshebben in het derde en vierde kwartaal, exclusief de kerstvakantie i.v.m. een tweede lockdown. In de zomer en het najaar golden vrijwel de gehele periode beperkingen zoals kleine groepen, 1,5 meter afstand en placering.

“Ik lees niet veel en dit boek heeft mij aan het lezen gezet het is een avontuurlijk boek en bij veel boeken weet ik niet wat ik lees en bij dit boek wel.”
– leerling uit groep 5 over de Kinderjury

Bijzondere aandacht gaat uit naar leesbevordering voor de jeugd, zowel op school als in CODA. CODA deed dat door programma’s aan te bieden vanaf 0 jaar (BoekStart met 773 nieuwe leners) en met activiteiten op en buiten school. Met klassenbezoeken, o.a. de Nationale – dit jaar digitale – Voorleeswedstrijd, de Kinderjury en VoorleesExpress. In de zomer was er Vakantielezen (thematische leesopdrachten) voor thuis, in de bibliotheek én online, een BiebBoys Zomerchallenge en een CODA-brede Zomerschool, georganiseerd met Stichting Leergeld en docenten van de pabo. Ook konden kinderen in verschillende vakanties meedoen met leesquizzen over mode en De waanzinnige Boomhut en leesbingo’s downloaden. Daarnaast bood CODA programmering bij landelijke leescampagnes als de Boekenweek, Nederland Leest (Junior), de Nationale Voorleesdagen, de Spannende Boekenweken, Zomerlezen, Poëzieweek en Boekenweek voor jongeren.

In samenwerking met GIGANT werden er twee (i.p.v. de reguliere acht) actuele boekverfilmingen aangeboden in de serie Boek & Film. Vanwege de coronamaatregelen had er dit jaar geen fysieke editie van de Gedichtendag plaats. Wel kon via CODA Afhaalbieb een speciaal verrassingspakket met poëziebundels aangevraagd worden en waren er (muzikale) voordrachten door Ischa den Blanken (spoken word artist) en Herman Kattemölle (stadsdichter Apeldoorn). De Boekenweek werd verplaatst naar de periode rond de heropening in mei. In de oorspronkelijke looptijd (in maart) lanceerde CODA de YouTube-serie Auteurs over Tweestrijd in samenwerking met vijf schrijvers. Bezoekers kregen via de verrassingspakketten van CODA Afhaalbieb in deze periode ook een bundel met de tot dan toe geschreven leestips door huisblogger Loes Kroon. CODA Afhaalbieb was ook dit jaar populair tijdens de sluiting van de bibliotheek; er werden 5.520 pakketten opgehaald. Ook e-books (60.872) en luisterboeken (19.093) werden volop geleend. In de bibliotheek en CODA ExperienceLab werd Route Röntgen gelanceerd, met een historisch paviljoen en interactieve installaties in expositieruimte Bestemming X.

In het najaar waren met inachtneming van verschillende maatregelen een fysiek Kinderboekenweekfeest en Human Library mogelijk. Tijdens het Kinderboekenweekfeest werden door onder andere Jacques Vriens, Jozua Douglas, Michiel Eijsbouts & Bart Meijer workshops gegeven. Ook konden kinderen in VR ontdekken hoe het is om in een garage of restaurant te werken. Daarnaast konden ze zelf inkt maken of vragen stellen aan een dierenverzorger van de Apenheul. Het weekend werd afgesloten met een presentatie door Sterrin Smalbrugge.

In 2021 werden in alle bibliotheekvestigingen van CODA de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) geopend in samenwerking met Samen055. Als essentiële dienstverlening voor kwetsbare groepen heeft het bijbehorende programma ook tijdens verschillende periodes van coronamaatregelen doorgang gehad. Met HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland werd in november gestart met pilot DigiVitaler en met de Voedselbank een spreekuur vanaf augustus. Het OV-spreekuur en Centenkwesties met partner Stimenz hadden i.v.m. coronamaatregelen vanaf de zomer weer plaats. De CODA Boekenbus ging op 20 mei de weg weer op en deed daarbij op de route extra haltes aan bij de destijds nog gesloten Jeugd- en Buurtbibliotheken (ook tijdens de zomervakantie). De Boekenbus reed tot half augustus een aangepaste route. Na de zomervakantie werden er, vanwege de sluiting van JBB de Bouwhof, extra haltes in Ugchelen toegevoegd, zodat de Boekenbus ook stopte bij de scholen en Ugchelens Belang. De JBB’s kenden een verviervoudiging van het bezoekersaantal t.o.v. 2020.

Bij verschillende themablokken in CODA Centrale Bibliotheek waren boeken te vinden rond maandelijks wisselende thema’s, bijvoorbeeld aansluitend op landelijke leescampagnes, feestdagen en campagnes als de Maand van de Geschiedenis. Een vast thema is ‘sprinters’, waar de nieuwste boeken van (inter)nationale schrijvers te vinden zijn. De aanschaf van sprinters is een van de speerpunten van het team Collecties, om zo aan te haken bij de actualiteit.

> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.