image

EXPERIENCELAB

Activiteiten Showroom & Makerspace

CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom in het museumgebouw en diverse innovatielabs in de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek zoals recycling-hubs, een BiodesignLab en een VR Lab. Hier kan talent zich ontwikkelen met ervaringen uit het verleden (ambacht), met een blik op de toekomst (innovatie) en geïnspireerd door een combinatie van beide in relatie tot cultuur (kunst). Met dit ExperienceLab biedt CODA jong en oud, professionals uit de kunstsector, creators, bezoekers, studenten, leerlingen en het bedrijfsleven de mogelijkheid te ontdekken, leren, maken, ontmoeten en experimenteren. De verbouwing van FabLab en VR Lab naar CODA ExperienceLab had grotendeels plaats tijdens de lockdown voor de zomer. CODA ExperienceLab is 16 oktober van start gegaan met programmering, zowel kleinschalig en fysiek in CODA binnen de geldende maatregelen als online tijdens de sluitingsperiode vanaf november.

In de Showroom is vanaf 16 oktober de expositie Fashion Recycling te zien, waarin werk getoond wordt van kunstenaars en ontwerpers die zich verdiepen in (vernieuwende) productieprocessen, duurzame materialen en ambachten in relatie tot textiel. De bijbehorende objecten en onderzoek naar technieken, werkwijzen, maakbaarheid en materiaal worden gepresenteerd, evenals objecten uit de CODA collectie om de toepassingsmogelijkheden tot recycling te ontdekken. In de Makerspace is klassieke en hypermoderne apparatuur te vinden zoals een grootformaat lasersnijder en verschillende 3D-printers waarmee verrassende items gemaakt en bewerkt kunnen worden. Ook kunnen bezoekers hier deelnemen aan activiteiten waarbij programmeren, gamen en VR centraal staan. Bij verschillende stations kunnen geïnteresseerden aan de slag met bio- en fashion design en plastic recycling. Zo kunnen nieuwe, duurzame objecten gemaakt worden van natuurlijke (afval)materialen, maar ook digitaal borduren of gebruiks- en kunstvoorwerpen maken met Precious Plastic machines is mogelijk.

Voor de coronamaatregelen

Ontdekken, experimenteren en innoveren gaan hand-in-hand met nieuwsgierigheid en verwondering. Het tempo waarin ontwikkelingen elkaar opvolgen, vraagt dat we aan het denken worden gezet over onze toekomst en de bijbehorende eigen handelingen en skillset. Tijdens open inloopmomenten, kennismakingsactiviteiten, trainingen en workshops nodigden CODA FabLab en VR Lab bezoekers uit om apparatuur en software te ontdekken. Met bijvoorbeeld Werkplaats Woensdag, de VR Gamemiddag, CoderDojo en LEGO Bouwmiddagen worden technieken toegankelijk gemaakt om 21st century skills te ontwikkelen. Naast activiteiten, demonstraties, rondleidingen, cursussen en klassenbezoeken, werd begin dit jaar een aantal nieuwe activiteiten en programma’s ontwikkeld zoals de Lets talk trash informatieavonden over duurzaamheid, reductie en recycling. In januari startte de samenwerking met De A om duurzaamheid op de kaart te zetten. Met de CODA Origami Community wordt onderzoek gedaan naar ambacht, traditie en moderne technologie om met de lasersnijder complexe vormen te maken. Ook bood CODA FabLab workshops bij de tentoonstelling Drag Power waar eigen nageldesigns gemaakt werden met 3D ontwerpprogramma’s en de 3D printer.

Tijdens de coronamaatregelen

CODA ExperienceLab is in een periode van lockdown gerealiseerd, waarbij een interactieve expositie werd samengesteld in de Showroom en zeven stations een plek kregen in de Makerspace: 3D printen, plastic recycling, Virtual Reality, fashion recycling, lasersnijden, bio design en coderen/programmeren. De geplande openingsweek werd vanwege coronamaatregelen geannuleerd. Van oktober tot de sluiting medio november bezochten 150 bezoekers de Showroom. Fysieke activiteiten zijn in geringe mate op locatie doorgegaan, met in de zomerperiode alleen voor groepen van 4 tot 8 personen. Fysieke en online programmering werden gecombineerd in een Summerschool met online challenges en makerclasses in CODA FabLab met de thema’s 3D ontwerpen, digitale fabricage met textiel en bio design.

CODA ExperienceLab werkte vanaf de zomer aan nieuwe programmering voor het onderwijs en experimenteerde met online DIY-activiteiten, workshops en challenges. Rond duurzaamheid werden online activiteiten voor platform CODA Cultuur(t)huis gemaakt: geïnteresseerden konden met ‘visible mending’ kleding up- en recyclen of verven met natuurlijke (afval)materialen. Ook bio design voor thuis stond centraal, bijvoorbeeld met DIY-grafische prints maken van bloemen en planten. De thuisactiviteiten werden 1.508 keer gedownload en 500 geprinte DIY-kaarten werden meegegeven via CODA Afhaalbieb. Met de Denim Design-challenge kon thuis een ontwerp voor op een spijkerjas of -broek gemaakt worden. Een vakjury en het publiek (1.307 online uitgebrachte stemmen) kozen een winnaar; beiden ontvingen het ontwerp gemaakt met de lasersnijder en een expositieplek in de Showroom. De maandelijkse programmeermiddag CoderDojo kreeg een online variant en de Origami Community CODA ging digitaal met tutorials op YouTube.


> Bekijk het overzicht van deze en andere (online) activiteiten.