Sieraden centraal

Sieren en versieren zijn zo oud als de mensheid zelf. We vertellen daarmee niet alleen wie we zijn, maar nodigen ook uit tot gesprek. Sieraden dragen gaat over vrijheid, bewustwording en eigen identiteit. Daarnaast is het sieraad onderdeel van nieuwe modebeelden waarin wisselende accessoires een rol spelen. Met ruim 9.000 objecten beschikt CODA over de grootste museale verzameling kunstenaars- en modesieraden in Nederland. Deze collectie groeit door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten en geeft een beeld van de ontwikkeling van het sieraad vanaf de jaren zestig. Sieraden(makers) stonden in uiteenlopende tentoonstellingen centraal.

Northern Light

Sieraden uit Finland

Met de overweldigende natuur en de invloeden van het uitgestrekte, ruige landschap als onuitputtelijke inspiratiebron vervaardigden Finse sieraadkunstenaars objecten met een geheel eigen beeldtaal. CODA toonde deze objecten van 10 februari tot en met 16 juni in de Van Reekum Galerij.

She wants to go to her bedroom but she can’t be bothered

30 jaar sieraden door Lisa Walker

Lisa Walker (1967) wordt alom beschouwd als een van de meest invloedrijke hedendaagse sieradenmakers uit Nieuw-Zeeland. Ze transformeert alledaagse gebruiksvoorwerpen, vaak gevonden of gekregen, tot sieraden. Haar werken waren van 23 juni tot 7 oktober te zien in de Noordzaal van CODA Museum.

De keerzijde: bloemlezing uit de CODA collectie

Met De keerzijde toonde CODA Museum het verborgen verhaal áchter sieraden. Een sieraad glinstert, glimt en trekt de aandacht. Waar de buitenkant de kans krijgt om te schitteren, blijft de achterzijde veelal onderbelicht – en dat terwijl die achterkant vaak een bijzonder verhaal vertelt.

Handshake 5

Handshake is een initiatief uit Nieuw-Zeeland waarbij opkomende sieraadontwerpers de mogelijkheid krijgen samen te werken met ervaren makers die zo, met gecombineerde kennis en ervaring, de nieuwe generatie ontwerpers een ‘handje helpen’. Voor deze vijfde editie vroeg CODA twaalf sieradenmakers om in dialoog te gaan met de CODA collectie.

21 grams

Vanaf 3 november was de tentoonstelling 21 grams te zien waarin internationale kunstenaars hun visie en/of filosofie met betrekking tot de ziel toonden. De kunstwerken, gemaakt door zowel oosterse als westerse kunstenaars, weerspiegelden de uiteenlopende interpretaties van de ziel. Hiermee werden de culturele en sociale verschillen tussen de oosterse en de westerse wereld tot uitdrukking gebracht.

Geheimen uit Gelderse bodem: 10.000 jaar archeologische sieraden

In samenwerking met de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn is een bijzondere tentoonstelling samengesteld waarin uiteenlopende voorwerpen uit Gelderse bodem te zien waren. Bij deze tentoonstelling werd een boek met dezelfde titel uitgegeven dat in onder andere CODA Winkel te koop was.