Nieuws

CODA werkte verder aan Precious Plastic; ook werd verdergegaan met het ontwikkelen van het ExperienceLab.

CODA op locatie

Om een breder publiek kennis te laten maken met de disciplines binnen CODA, werden verschillende activiteiten ook extern georganiseerd: CODA FabLab en CODA VR Lab gingen ‘on tour’ naar dok Zuid en De Maten; ook was CODA FabLab met de CODA Precious Plastic Machine aanwezig bij het Drakenbootfestival op het Zwitsalterrein.

In het kader van de Europese verkiezingen werden op verschillende scholen in het voortgezet en beroepsonderwijs debatlessen gegeven. CODA leverde een bijdrage de ‘Sport- & cultuurdag voor unieke mensen’ in het Kristal. Met het programma Taal voor Thuis bezochten CODA-vrijwilligers peuterspeelzalen waar ze ouders meer leerden over de taalontwikkeling van hun kind. Om het hele gezin te betrekken bij (voor)lezen, werd Voorlezen aan Huis aangeboden aan gezinnen met kinderen met een taalachterstand. Samen met de HEMA werd de strijd aangegaan tegen laaggeletterdheid. Nieuw was de inzet van een BoekStartCoach bij de consultatiebureaus CJG Noord en CJG Zuid in Apeldoorn. De computercursus voor beginners werd in samenwerking met Stimenz aangeboden bij Don Bosco en de Spitsbergenschool.

CODA ExperienceLab

Volgend jaar wordt CODA ExperienceLab geopend, een maakplaats en showroom in één die kunst, vormgeving, innovatie en ambacht samenbrengt. Het wordt een plek waar talent zich kan ontwikkelen - van kunstenaars en studenten tot makers, creators en bedrijven. Zowel bestaande als nieuwe doelgroepen waaronder ook de zakelijke markt worden met de komst van dit lab bediend. Door de unieke combinatie van museum, bibliotheek en archief neemt CODA ExperienceLab een belangrijke positie in binnen de diverse maakplaatsen. Hier kan talent zich ontwikkelen - met ervaringen uit het verleden (ambacht), een blik op de toekomst (innovatie) en geïnspireerd door een combinatie van beide in relatie tot cultuur.

Leesnieuws

Bij de vaste themablokken in CODA Centrale Bibliotheek waren tal van boeken te vinden rond maandelijks wisselende thema’s. Bij het vaste themablok ‘Sprinters’ konden bezoekers de nieuwste boeken van Nederlandse en buitenlandse schrijvers vinden. De aanschaf van deze sprinters is een van de speerpunten van het team Collecties om zo aan te kunnen haken bij de actualiteit. Dit jaar werd het instellingsabonnement geïntroduceerd. Met dit abonnement konden organisaties zoals scholen, kinderopvangcentra en instellingen voor mensen met een beperking meer (35) en langer (20 weken) verschillende materialen lenen dan binnen een regulier abonnement.

De keuzelijst rond het thema ‘geheugen’ is ongewijzigd gebleven en bood een overzicht van relevante boeken, films en spelmateriaal rond dit thema. De collectie van het Kenniscentrum werd geactualiseerd en digitaal beschikbaar gemaakt in V-smart. Ook werd begonnen met de ontsluiting van sieradenboeken; deze boeken gaan een speciale collectie vormen binnen het Kenniscentrum.