Jaaroverzicht CODA Museum

In dit jaaroverzicht geven we u een impressie van onze exposities, activiteiten, workshops en lezingen.

JANUARI

t/m 20.01

Jan Jansen – 50 years of shoe design

Speciaal voor CODA selecteerde schoenontwerper Jan Jansen 75 schoenen uit zijn rijke archief.

t/m 03.02

Beauty of the Battle

De schijnbare tegenstellingen tussen schoonheid en strijd waren in deze tentoonstelling te zien.

t/m 10.03

Verzamelingen van Vrienden

Vanaf 15 december 2018 toonden meer dan 20 MuseumVrienden in totaal ruim 60 werken uit hun privécollectie.

t/m 31.12

Onvergetelijk CODA

Naast de maandelijkse rondleidingen voor mensen met dementie die thuis wonen, werden ook rondleidingen aangeboden voor mensen die in een zorginstelling wonen. SteppingStones, Dagelijks Leven en De Goede Zorg maakten hier regelmatig gebruik van.

t/m 31.12

CODA MuseumVrienden

De Vereniging MuseumVrienden van CODA organiseerde voor haar leden uiteenlopende activiteiten zoals lezingen, MuseumVrienden Cafés, museumbezoeken en excursies.

t/m 31.12

Demonstratie 3D printer

In aanloop naar de opening van het ExperienceLab in 2020 konden bezoekers elke vrijdagmiddag een demonstratie van deze printer bijwonen die een plek heeft in de museumzaal.

t/m 31.12

CODA Atelier

Bezoekers konden zelf aan de slag met materialen en thema’s die pasten bij actuele tentoonstellingen. Daarnaast had elke derde zondag van de maand een begeleide workshop plaats. Iedereen werd uitgedaagd om niet alleen naar kunst te kijken, maar ook om zelf kunst te maken.

t/m 31.12

Welkom in CODA

In samenwerking met CODA Taalhuis werd deze rondleiding voor nieuwkomers elke maand aangeboden. Het oefenen van de Nederlandse taal werd gecombineerd met samen naar kunst kijken en erover praten.

02.01 & 13.01

CODA op locatie: filmprogramma in GIGANT

Filmprogramma bij de tentoonstelling Beauty of the Battle waarbij films rond het thema schoonheid en strijd in GIGANT vertoond werden.

12.01

Performance Damian Kapojos

Een prachtige dansvoorstelling geïnspireerd op de tentoonstelling Beauty of the Battle die tevens als achtergrond diende.

27.01

Familiedag Battle of the Robots

FEBRUARI

10.02 t/m 02.06

Bettina van Haaren: Spiegelingen – Mirroring

10.02 t/m 02.06

Naked Eye

10.02 t/m 16.06

Northern Light - sieraden uit Finland

14.02

Opening Naked Eye

Tijdens een speciale avondopenstelling werd de tentoonstelling Naked Eye geopend. DJ Wannabeastar verzorgde een silent disco, bezoekers konden ‘eye-gazen’ en meedoen aan verschillende proef-, voel- en ruikopdrachten.

MAART

04.03

Heuglijk ontspannen

In samenwerking met Stichting Niet Aangeboren Hersenletsel en de Kap hadden vijf pilotrondleidingen plaats voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Deze rondleidingen werden verzorgd op momenten dat CODA Museum gesloten was om zo een prikkelarme omgeving aan te kunnen bieden.

17.03 t/m 16.06

Wolven en slakken: ijzerwinning op de Veluwe

24.03

Familiedag Naked Eye: ontdek je zintuigen

24.03

Muzikale voorstelling bij de tentoonstelling Northern Light

Het Apeldoorns Vocaal Ensemble bracht het muziekstuk Northern Lights ten gehore.

31.03

Schatgraven

Opnames van de eerste taxatiedag van het gelijknamige tv-programma van Omroep Gelderland. Bezoekers konden gratis hun voorwerpen laten beoordelen door deskundige taxateurs.

APRIL

t/m 07.04

Water Colour workshop

Er hadden deze week meerdere workshops plaats: Colart gaf workshops aan relaties en CODA docenten, bezoekers konden meedoen aan een workshop door Arie Jekel en Bettina van Haaren verzorgde een workshop voor studenten van de kunstacademie.

05.04

Artist talk Bettina van Haaren

08.04 t/m 14.04

Museumweek

CODA Museum was één van de focusmusea in de landelijke campagne Ons Echte Goud van de Nationale Museumweek; in de bijbehorende commercial was de tentoonstelling Naked Eye te zien. In CODA Museum werd het pronkstuk gepresenteerd: Lobster van David Mandel.

13.04

Workshop Kijken met je brein

Deze workshop in CODA Atelier haakte aan bij de tentoonstelling Naked Eye.

13.04

Workshop Zie jezelf door Bettina’s ogen

Deelnemers maakten hun eigen dagboekpagina in de vorm van een 3D collage, geïnspireerd op de werken van Bettina van Haaren.

13.04

Fotoshoot Nathan Mooij

In de studio die ingericht was in de tentoonstelling Naked Eye verzorgde Nathan Mooij een fotoshoot.

14.04

Familiedag Wolven en slakken

Er waren tal van activiteiten rond de gelijknamige tentoonstelling: kinderen konden amuletten maken, Masja Parlevliet las voor uit haar boek Swoertje wroet in vroeger - Het geheim van de smid en er waren rondleidingen door de tentoonstelling. Op het Van Reekumplein stookten vrijwilligers van AWA een zelfgebouwde ijzeroven.

25.04

Workshop sieraden ontwerpen in 3D

Deze workshop haakte aan bij de tentoonstelling Northern Light met onder andere werken van kunstenaar Kimmo Heikkila. Voor een aantal ontwerpen gebruikte hij de Stratasys polyjetprinter die in CODA Museum stond.

30.04

Workshop plastic sieraden maken

Het afval dat de Precious Plastic machines produceren, heeft vaak prachtige structuren. Door dit afval ‘op te veilen’ werd een prachtige structuur onthuld. Geïnteresseerden konden in deze workshop op zoek naar het ‘24-karaats plastic’.

MEI

17.05

Symposium Wolven en slakken

23.05

Stembureau in CODA

26.05

CODA Paper Art Pre-party

Bezoekers kregen alvast een voorproefje van het uitgebreide activiteitenprogramma rond de nog te openen tentoonstelling CODA Paper Art.

JUNI

04.06

Rondleiding delegatie Duitse bibliotheken

Er was niet alleen aandacht voor de tentoonstellingen in CODA Museum, maar ook voor bijvoorbeeld CODA FabLab en CODA VR Lab als onderdeel van CODA Junior en hoe de onderdelen museum, archief, erfgoed en bibliotheek samengebracht werden.

10.06 t/m 27.10

CODA Paper Art 2019

In aanwezigheid van circa 500 belangstellenden werd CODA Paper Art 2019 geopend. De tentoonstelling trok ruim 90.000 bezoekers. Ook de randprogrammering met workshops, rondleidingen, concerten, een fietsroute en programmering met partners als Nintendo, Smurfit Kappa en Gelderse Streken kende veel belangstelling.

10.06 t/m 25.10

Tour de Papier

In samenwerking met Visit Veluwe en Papierfabriek De Middelste Molen is een speciale fietsroute samengesteld waarin deelnemers kennis konden maken met de geschiedenis van de papierindustrie op de Veluwe.

13.06

Workshop sieraden ontwerpen in 3D

15.06

SPMA Muziekmiddag

Speciale editie van deze muziekmiddag in CODA Museum waarbij aangehaakt werd bij de tentoonstelling CODA Paper Art.

20.06

Sieradenworkshop CODA Paper Art

Deelnemers deden inspiratie op in de tentoonstelling waarna ze in CODA FabLab zelf een sieraad van papier konden ontwerpen. Hierbij werd gebruikgemaakt van de lasersnijder en de 3D pasta-printer.

23.06 t/m 06.10

She wants to go to her bedroom but she can’t be bothered – 30 jaar sieraden door Lisa Walker

23.06 t/m 06.10

VR Experience

Bezoekers konden in de tentoonstelling van Lisa Walker via virtual reality een kijkje nemen in haar atelier. Deze experience is ontworpen door Brian Goodwin van ‘I want to experience’.

24.06

Onzichtbaar zichtbaar

Na verschillende pilotrondleidingen had de eerste rondleiding voor blinde en slechtziende mensen plaats. Deze rondleidingen zijn in samenwerking met Koninklijke Visio georganiseerd en worden verzorgd door speciaal opgeleide rondleiders.

“Visio heeft met groot genoegen deelgenomen aan de pilot Onzichtbaar zichtbaar om samen met CODA de wereld voor mensen met een visuele beperking weer wat groter te maken.”
Medewerker advies & voorlichting, Koninklijke Visio

27.06 t/m 06.10

De keerzijde: bloemlezing uit de CODA Collectie

28.06 t/m 30.06

Openingsweekend nieuwe centrale entree

Tijdens de feestelijke opening van de nieuwe ingang was er het hele weekend van alles te doen. De openingsact met reuzeninsecten was een groot succes, maar ook de papieren bootjesrace en jezelf door middel van een green screen ‘in’ een kunstwerk fotograferen trokken veel belangstelling.

JULI

t/m 31.12

Kartopia

De voormalige entree van CODA Museum werd omgetoverd tot de kartonnen wereld van Kartopia. Met papiertape, karton, speciale kartonschroeven werden van karton stevige constructies gecreëerd. Smurfit Kappa stelde hiervoor materiaal beschikbaar.

01.07 t/m 31.08

Nintendo Labo Playroom

In de zomervakantie werden wekelijks workshops voor kinderen georganiseerd. Deelnemers kregen de kans om kennis te maken met de Nintendo Labo pakketten; ook ontdekten ze de mogelijkheden van karton, games en programmeertaal.

12.07

Workshop papierscheppen

Na een rondleiding door CODA Paper Art kregen de deelnemers een workshop papierscheppen, verzorgd door Betty Disco en Miriam van der Linden van De Papiertuin

19.07

Familiedag Tour de Papier Extra

22.07

Onzichtbaar zichtbaar

25.07

Rondleiding CODA Paper Art

CODA directeur Carin Reinders verzorgde tijdens CODA Paper Art op verschillende momenten een rondleiding. Ze nam deelnemers mee langs de 39 werken in de tentoonstelling en vertelde over de totstandkoming, technieken en de verhalen erachter.

27.07

Workshop creëer je kaart

Deelnemers gingen aan de slag met de technieken die CODA Paper Art-kunstenaar Kensuke Koike ook hanteerde. Door gebruik te maken van een schaar, scalpel of pastamachine ontstond een compleet nieuw beeld-uit-een-beeld.

AUGUSTUS

01.08

Sieradenworkshop CODA Paper Art

11.08

Familiedag CODA Paper Art op het Van Reekumplein

22.08

Rondleiding CODA Paper Art

26.08

Onzichtbaar zichtbaar

SEPTEMBER

07.09

Artist talk CODA Paper Art

Kunstenaars Jelte van Lente, Kunrad en Martijn Hesseling gaven uitleg bij hun werk en beantwoordden vragen van deelnemers.

09.09

Onvergetelijk CODA

Rondleiding voor bewoners van SteppingStones.

“Allemaal zichtbaar genoten van een ontspannen middagje uit!”
Gaby, SteppingStones

12.09

Rondleiding CODA Paper Art

12.09

CODA op locatie: de kunst van papier maken

Vijf internationale papiermakers die tijdens de Open Monumentendagen deelnamen aan het papierevenement van de Middelste Molen, gaven een lezing over de technieken en werkwijze van papier maken.

14.09

Workshop sieraden maken met Luis Acosta

14.09 t/m 10.11

Ma, foto’s van Margi Geerlinks

15.09

PaperClinic

Marchelma van Breugel van ‘Snipper’ liet de eigenschappen van papier zien aan de hand van huis-, tuin- en keukentests.

20.07 & 27.09

Workshop Collage de Papier

21.09

Familiedag Memory

In samenwerking met Alzheimer Nederland afdeling Oost-Veluwe werd deze familiedag voor drie generaties georganiseerd.

22.09

CODA Paper Art Paper Party

23.09

Onzichtbaar zichtbaar

Op initiatief van Erfgoed Gelderland werd een opname van deze rondleiding gemaakt.

28.09

Vrijwilligersdag Amnesty International

OKTOBER

13.10 t/m 19.01.2020

Handshake 5

Handshake is een initiatief uit Nieuw-Zeeland waarbij opkomende sieraadontwerpers de kans krijgen samen te werken met ervaren makers. Voor deze vijfde editie zijn twaalf sieradenmakers in dialoog gegaan met de CODA collectie.

03.10

Sieradenworkshop CODA Paper Art

05.10

Kinderboekenweek feest in CODA

De opening van dit feest had zoals altijd plaats in de museumzaal. Na de openingsvoorstelling door Tosca Menten, vertelden de aanwezige kinderboeken-schrijvers en -illustrator meer over hun workshops en werd het Apeldoorns Uiltje uitgereikt.

10.10

Rondleiding CODA Paper Art

26.10

Het Grote Verhaal van Apeldoorn

Interactieve bijeenkomst over de Integrale Erfgoed Benadering met onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Erfgoed Platform Apeldoorn.

26.10

Lezing Pauline Broekema

Broekema vertelde over haar boek Het uiterste der Zee. Een Familiegeschiedenis waarvoor ze onder andere onderzoek in CODA Archief deed.

26.10

Slotweekend CODA Paper Art

Studenten van de opleiding Muziektheater van ArtEZ uit Arnhem verzorgden een aantal muzikale theatrale performances. Ze lieten zich hierbij inspireren door verschillende kunstwerken die in CODA Paper Art te zien waren.

26.10

Lezing Robert Filippo over macht, malaise en migratie

26.10

HCC!Genealogiedag

NOVEMBER

03.11 t/m 01.03.2020

Drag Power – Gender, pride & glamour

03.11 t/m 01.03.2020

een tijd van zien, 40 jaar Beppe Kessler

03.11 t/m 01.03.2020

Geheimen uit Gelderse bodem: 10.000 jaar archeologische sieraden

03.11 t/m 01.03.2020

21 grams

05.11

Bezoek en rondleiding delegatie Duitse bibliotheken

09.11

SPMA Muziekmiddag

10.11

Muzikale vertelling De dochter van Meijer

Samen met het Amsterdam Consort gaf Pauline Broekema een muzikale vertelling over bezetting en onderduik, schoften, meelopers en stille helden. De musici omarmden het verhaal met composities.

14.11

Openingsavond Drag Power

De tentoonstelling werd tijdens een avondvullend programma geopend door Miss Patty Pam-Pam. Er was van alles te doen, van een bingo met host Miss ZsaZsa en handtaswerpen tot dansen op de muziek van de DJ´s Dykes on Deck.

17.11 t/m 16.02.2020

Vlinderslag, 40 jaar Atalanta Pers

Deze tentoonstelling bracht het jubileum van Atalanta Pers in beeld waarbij teruggekeken werd op veertig jaar bijzondere uitgaven.

21.11

Reuvensdagen: borrel in de Etalage

DECEMBER

13.12

Paarse vrijdag

15.12

Familiedag One Big Family: glitter & glamour

Er waren activiteiten voor het hele gezin, zoals glitter en glamour kerstversiering maken met ‘glossy lips and high heels’. Ook konden bezoekers met hun ‘fotobooth prop’ vol glitter en glamour op de foto.

24.12

Pimp je kerstboom

In Kartopia kon iedereen gratis zijn of haar versiering voor de kerstboom maken. Van een glitter kerstbal met een glamour gezicht tot een hanger in de vorm van een sneaker of pump.

26.12

Drag Power: museum kerstspecial

Museumbezoekers konden zich in CODA Atelier verkleden als ‘de ander’; man-vrouw, vrouw-man. Er waren kledingrekken met allerlei kledingstukken; ook waren er pruiken, hoeden en tal van andere accessoires.

27.12

Sieradenworkshop

Workshop sieraden maken van allerlei gebruiksvoorwerpen, geïnspireerd op de werken van Lisa Walker.