Jaaroverzicht CODA Archief

In dit jaaroverzicht vindt u een impressie van onze rondleidingen, lezingen, exposities en andere activiteiten.

JANUARI

t/m 31.12

Expositie Apeldoorn 1900 in CODA Centrale Bibliotheek

Bezoekers konden aan de hand van foto’s uit CODA Archief in deze tentoonstelling terugkijken op ambachten door de jaren heen in Apeldoorn.

FEBRUARI

21.02

Verhalentafel: de wijk Bronkhorst

In CODA Centrale Bibliotheek praatten geïnteresseerden over deze Apeldoornse wijk en werden herinneringen en foto’s gedeeld.

21.02

Klassenbezoek Christelijk Lyceum

Op verzoek van de school werd voor de tweede klas van het VWO een educatief programma samengesteld over het onderwerp ‘industrialisatie’. Naast een uitleg over hoe een archiefinstelling werkt, was er ook een rondleiding door het archiefdepot

MAART

11.03

Rondleiding nieuwe leden Raad van Toezicht

17.03 t/m 16.06

Wolven en slakken: ijzerwinning op de Veluwe in CODA Museum

Deze overzichtstentoonstelling wierp een nieuw licht op de vroegmiddeleeuwse Veluwse ijzerindustrie met vondsten uit oude en nieuwe opgravingen. CODA, de Sectie Archeologie Gemeente Apeldoorn en de Archeologische Werkgroep Apeldoorn (AWA) werkten hierbij samen.

19.03

Werkbezoek Gemeente Apeldoorn

Interactieve presentatie en rondleiding voor managementteam Eenheid Informatie Gemeente Apeldoorn door CODA.

26.03

Educatief programma: Hanna’s Reis

Zes verschillende basisscholen namen met hun groep 8 deel aan dit programma over de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in 1943. Aan de hand van archiefstukken en het historische paviljoen Apeldoorn en de oorlog werd deze dramatische gebeurtenis besproken.

APRIL

01.04, 02.04 & 04.04

Educatief programma: Hanna’s Reis

“Het is mooi om te zien hoe kinderen betrokken raken bij de geschiedenis die voor hen tot de verbeelding spreekt omdat ‘Hanna’s reis’ zich voor een deel afspeelt in Apeldoorn. Daarnaast is het interessant om te zien dat geschiedenis blijft leven door spullen op te slaan en brieven te lezen over wat er vroeger is gebeurd. Dat maakt het verhaal echt.”
Rianne Weijland, leerkracht groep 8 Willem van Oranje

14.04

Familiedag ‘Wolven en slakken’

Er waren tal van activiteiten rond deze tentoonstelling over vroegmiddeleeuwse ijzerwinning op de Veluwe. Zo werd op het Van Reekumplein een zelfgebouwde ijzeroven gestookt en konden kinderen helpen met ijzersmeden.

25.04

De Verhalentafel: Klarenbeek

25.04

Workshop sieraden ontwerpen in 3D

MEI

JUNI

19.06

De Verhalentafel: A. den Doolaard

20.06

De Verhalentafel: Orden

28.06 t/m 30.06

Openingsweekend centrale entree

JULI

AUGUSTUS

22.08

De Verhalentafel: Apeldoorn-Zuid

SEPTEMBER

vanaf 01.09

CODA op locatie: foto-expositie in de etalage van ACEC

CODA Archief leverde foto’s en ander beeldmateriaal voor deze historische foto-expositie over de bijzondere geschiedenis van dit pand.

26.09

De Verhalentafel: evacuatie van Arnhem in september 1944

OKTOBER

t/m 31.10

Maand van de Geschiedenis

CODA Archief leverde een bijdrage aan uiteenlopende activiteiten zoals een bezoek in virtual reality aan de bunker van Seyss-Inquart, een genealogiedag en een verhalentafel.

02.10 t/m 13.10

Expositie in dok Zuid

In het kader van de Kinderboekenweek werd een foto-expositie ingericht rond het thema Op reis. Er waren historische foto’s van mensen onderweg te zien.

10.10

De Verhalentafel: Apeldoorn-Zuid

11.10

Het Grote Verhaal van Apeldoorn

Tijdens deze interactieve avond konden geïnteresseerden een bijdrage leveren aan Het Grote Verhaal van Apeldoorn door historische gebeurtenissen, ontwikkelingen, personen, voorwerpen en locaties in een tijdlijn te plaatsen.

24.10

De Verhalentafel: gebied tussen Sprengenweg-Nieuwstraat-Asselsestraat-de Prinses Beatrixlaan

26.10

CODA Erfgoeddag/ HCC!genealogiedag

Bezoekers konden tijdens verschillende activiteiten het spoor naar hun verleden volgen. Zo was er een informatiemarkt, werd de film Onze Voorouders vertoond, verzorgde Het Apeldoorns Gidsencollectief een stadswandeling en waren er rondleidingen door het depot.

NOVEMBER

08.11

Klassenbezoek Veluws College Mheenpark

Op aanvraag van ‘Gelre Association International’ brachten 20 leerlingen van het Veluws College Mheenpark een bezoek aan CODA Archief. Hierbij stonden de bronnen die betrekking hebben op de bevrijding van Apeldoorn centraal.

10.11

Muzikale voorstelling Pauline Broekema & The Amsterdam Consort

Muzikale voorstelling over Broekema’s boek Het uiterste der zee in aanloop naar ‘75 jaar vrijheid.

12.11

Klassenbezoek Christelijk Lyceum

28.11

Werkbezoek medewerkers klantcontactcentrum Gemeente Apeldoorn

De medewerkers werden geïnformeerd over de bronnen die bij CODA Archief aanwezig zijn, om zo burgers met vragen over de Apeldoornse historie beter te kunnen informeren en doorverwijzen.

DECEMBER

19.12

De Verhalentafel: Berg & Bos