Educatie & rondleidingen

Medewerkers verzorgden verschillende (educatieve) rondleidingen door CODA, waarbij bezoekers ook kennis konden maken met CODA Archief. Leerlingen uit het basisonderwijs volgden het educatieve programma Hanna’s Reis en voor het voortgezet onderwijs was een programma rond het thema ‘industrialisatie’ samengesteld. Daarnaast namen diverse instellingen een kijkje achter de schermen van CODA Archief.

Educatie

Groepen uit het basisonderwijs volgden in het voorjaar het educatieve programma Hanna’s Reis dat over de ontruiming van het Apeldoorsche Bosch gaat. Aan de hand van archiefstukken werd deze dramatische gebeurtenis uit de Apeldoornse geschiedenis besproken. Ook werd een bezoek gebracht aan het paviljoen Apeldoorn en de oorlog in de bibliotheek.

Op verzoek van het Christelijk Lyceum werd een educatief programma over ‘industrialisatie’ samengesteld. Tijdens het klassenbezoek werd uitgelegd hoe een archiefinstelling werkt en welke bronnen op welke manier bij dit thema geraadpleegd kunnen worden. Aanvullend werd een kijkje genomen in het archiefdepot.

“Het is mooi om te zien hoe kinderen betrokken raken bij de geschiedenis die voor hen tot de verbeelding spreekt omdat het boek ‘Hanna’s reis’ zich voor een deel afspeelt in Apeldoorn. Daarnaast is het interessant dat geschiedenis blijft leven door spullen op te slaan en brieven te lezen over wat er vroeger is gebeurd; voor de kinderen maakte dat het verhaal echt.”
Rianne Weijland, leerkracht Willem van Oranjeschool

Rondleidingen

Tijdens het werkbezoek van het managementteam Eenheid Informatie Gemeente Apeldoorn werd aan de hand van een interactieve presentatie de archief-wettelijke en maatschappelijke rol van CODA Archief toegelicht. Aansluitend was er een rondleiding door CODA Archief en werd een bezoek gebracht aan de historische paviljoens, CODA Junior en de overzichtstentoonstelling Wolven en slakken: ijzerwinning op de Veluwe in CODA Museum. Om medewerkers van het Klantcontactcentrum van de Gemeente Apeldoorn te informeren over de bronnen die bij CODA Archief aanwezig zijn, werden zij ter plekke rondgeleid. Ook nieuwe leden van de Raad van Toezicht van CODA kregen een rondleiding door CODA Archief.