EDIC

Bij het Europe Direct Informatiecentrum (EDIC) op de eerste verdieping in CODA Centrale Bibliotheek is informatie over de Europese Unie te vinden. Vele bezoekers vonden ook in 2019 hun weg naar dit paviljoen.

Op de interactieve touchscreen konden bezoekers een Europe challenge spelen waarbij historische Europese gebeurtenissen in een tijdlijn geplaatst moesten worden.

Daarnaast waren gratis folders beschikbaar met informatie over verschillende onderwerpen waaronder de serie Hoe werkt de Europese Unie en rond het thema ‘Op reis in Europa’.

In 2019 organiseerde EDIC Apeldoorn voor de tweede maal een Human Library in CODA Centrale Bibliotheek waar bezoekers ‘levende boeken’ konden lenen: mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met vooroordelen omdat ze een onalledaagse achtergrond of overtuiging hebben. Human Library daagde op deze manier bezoekers uit verder te kijken door in gesprek te gaan met die ander. Europe Direct bracht hiermee Europees beleid dichter bij de mensen.

"Waardevol om zó open en eerlijk in een ongedwongen setting met iemand in gesprek te mogen zijn!"

Uit de enquête die na afloop onder bezoekers gehouden werd, werd de Human Library met een gemiddeld cijfer van 9,3 beoordeeld. Ook gaven bezoekers aan nieuwe kennis opgedaan te hebben (76%), meer begrip te hebben gekregen (79%) en de Human Library bij anderen aan te raden (100%).

Verder ondersteunde en/of organiseerde EDIC Apeldoorn de volgende activiteiten:

  • Debat Jongeren & democratie waarbij twintig Apeldoornse VMBO-klassen met elkaar in debat gingen over thema’s democratie, identiteit en burgerschap;
  • Cursussen ‘Digisterker: online in contact met de overheid’
  • Week van de Alfabetisering
  • Precious Plastic
  • Debatten bij de verkiezingen

Daarnaast was EDIC aanwezig bij uiteenlopende activiteiten rond een Europees thema zoals de schoolverlatersbeurs NXTLVL en het culturele festival Cultuur bij je Buur.

CODA maakt deel uit van het Europe Direct Informatienetwerk 2018-2020, een netwerk dat burgers informeert over instellingen, wetgeving, beleid en programma's van de Europese Unie.