CODA Museum in beeld en geluid

CODA Museum liet tentoonstellingen zien, horen en voelen. Zo werden tijdens Onvergetelijk CODA rondleidingen voor mensen met dementie georganiseerd, konden blinde en slechtziende mensen ook voorwerpen voelen en was er een indrukwekkende performance bij de tentoonstelling Beauty of the Battle.

CODA heeft het aanbod rondleidingen voor speciale doelgroepen dit jaar verder uitgebreid. Naast Onvergetelijk CODA (voor mensen met dementie en hun partners) en Welkom in CODA! (voor nieuwkomers) stonden dit jaar ook rondleidingen Heuglijk Ontspannen en Onzichtbaar zichtbaar op het programma. Eerstgenoemde rondleiding richtte zich op mensen met niet-aangeboren hersenletsel in een prikkelarme omgeving. In nauwe samenwerking met Visio is Onzichtbaar zichtbaar tot stand gekomen; een rondleiding voor blinde en slechtziende mensen waarbij voelen een belangrijk deel van het programma was.

“Door de speciale rondleidingen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel was het voor mij mogelijk een museum te bezoeken. Er was alle rust en ruimte om vragen te stellen, ook wanneer ik moeilijk uit mijn woorden kon komen. De begeleiding was aangepast aan mijn wensen en behoeften.”
Maaike, medewerkers Afasiecentrum

Bij Beauty of the Battle had in januari in een indrukwekkende performance op de trappen van de museumzaal plaats, waarbij deze tentoonstelling als achtergronddecor diende. Damian Kapojos verzorgde deze prachtige dansvoorstelling. Naast beeldend kunstenaar is Damian ook balletdanser en beoefenaar van oosterse vechtkunst. Daarnaast werd bij deze tentoonstelling in samenwerking met GIGANT een uniek filmprogramma samengesteld.

De Familiedag bij Naked Eye stond in het teken van (aan de slag met je) zintuigen: als je een plaatje van lavendel ziet, kun je dan nog ruiken of er ook lavendel in het potje onder je neus zit? En kun je iets tekenen dat je niet gezien maar alleen gevoeld hebt? Ter gelegenheid van de tentoonstelling Northern Light bracht het Apeldoorns Vocaal Ensemble het muziekstuk Nothern Lights ten gehore.

Tijdens CODA Paper Art werden uiteenlopende activiteiten georganiseerd, waaronder Paper Party. Deze dag had onder andere de prijsuitreiking van Nintendo Summerschool plaats, konden bezoekers aan de slag met Nintendo Labo en met de pastamachine of met mes en schaar fotokaarten maken. Ook konden voor een green screen op de foto in hun favoriete Paper Art kunstwerk.

Studenten van de opleiding Muziektheater van ArtEZ uit Arnhem maakten speciaal voor de Finissage van CODA Paper Art een aantal muzikale theatrale performances. Ze lieten zich hierbij inspireren door de verschillende kunstwerken in CODA Paper Art. Speciaal voor kinderen was er een toneelvoorstelling over de werking van de hersenen in CODA atelier.