Activiteiten

CODA Archief leverde ook dit jaar een bijdrage aan terugkerende evenementen zoals de Atlas van Apeldoorn, de Open Monumenten Klassendagen en de Maand van de Geschiedenis. Ook werd een inhoudelijke bijdrage in woord en/of beeld geleverd aan diverse andere (kleinere) activiteiten en exposities en werd op verzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Het Grote Verhaal van Apeldoorn georganiseerd.

Oktober = Maand van de Geschiedenis

Het thema van dit grootste geschiedenisevenement van het jaar was dit keer ‘Zij/Hij’ waarbij op zoek gegaan werd naar alternatieve visies op bestaande verhalen om zo nieuwe inzichten te verkrijgen en onze blik op verleden én heden te verruimen. CODA organiseerde tal van activiteiten die aanhaakten bij dit thema, waaronder een lezing door schrijver Pauline Broekema, rondleidingen door de depots van CODA Archief en een informatiemarkt Genealogie en Erfgoed.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed benaderde CODA om samen een integrale erfgoedbenadering voor Apeldoorn op te zetten: een benadering waarin historische gebeurtenissen, ontwikkelingen, personen, voorwerpen en locaties samen het ‘Grote Verhaal van Apeldoorn’ vertelden. Hierbij werd samengewerkt met het Erfgoedplatform Apeldoorn en het Team Cultuurhistorie van de Gemeente Apeldoorn. De inwoners van Apeldoorn werd gevraagd om mee te denken over een tijdbalk met daarin een groot aantal Apeldoornse gebeurtenissen, historische locaties, personen en objecten. Bij wijze van voorzet was een tijdbalk gemaakt die tijdens een brede bijeenkomst gepresenteerd en thematisch besproken werd. Sketch artists maakten impressies van de besproken thema’s.

Atlas van Apeldoorn: Klarenbeek

In de serie Atlas van Apeldoorn wordt jaarlijks een wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers gezet. Dit jaar stond in het teken van het dorp Klarenbeek en in samenwerking met partners uit het Erfgoedplatform en de dorpsraad werden verschillende activiteiten georganiseerd zoals wandelingen, een verhalentafel en een tentoonstelling met foto’s en filmpjes. In CODA Centrale Bibliotheek was een paviljoen ingericht dat het leven in Klarenbeek door middel van foto’s en voorwerpen in beeld bracht. In navolging op de Atlas van Apeldoorn: De Naald in 2017 werden dit jaar acht kroontjes geplaatst op de palen bij het hekwerk rond De Naald.

De Verhalentafel

Om kennis beschikbaar te stellen, werden communities zoals de Verhalentafel opgezet: plekken waar informatie verzameld en gedeeld wordt. De Verhalentafel richtte zich op mensen met interesse in de historie van Apeldoorn. De verhalen en herinneringen die gedeeld werden, werden als gezamenlijk kennisproduct vastgelegd.

Voor een uitgebreid overzicht van deze en andere activiteiten en/of exposities verwijzen wij u graag naar het jaaroverzicht.